Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hanterar du bluffakturan

Varje dag skickas det ut olika typer av så kallade bluffakturor - fakturor på något man inte har beställt – till privatpersoner och företag.
Bedragarna drar in uppskattningsvis 1,2 miljarder om året på verksamheten, enligt branschorganet Svensk Handel.
Fagersta Posten visar hur du ska göra om du fått en bluffaktura.

Annons

Plötsligt dimper den ner i brevlådan – fakturan från ett företag gällande en tjänst eller en vara som du vet att du inte har beställt. Det låter kanske enkelt: Riv och släng!

Men fakturan kan vara bedrägligt utformad. I stället för att negligera fakturan, och riskera att senare få påminnelseavgifter, inkassokrav eller andra tråkigheter, bör du följa rekommendationerna nedan.

Så här ska du agera beroende på hur fakturan är utformad:

Faktura från företag som du har varit i kontakt med men anser att fakturan inte överensstämmer med överenskommelsen ni gjort

I första hand ska du kontakta företaget och begära rättelse. Be att företaget skickar kopia på avtal/inspelning. Saknas avtal som styrker kravet eller om det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande rakt över underlaget: ”Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen”. Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser. Om företaget därefter söker kontakt är det viktigt att reda ut förhållandet.

Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses bedrägligt

I första hand ska du kontakta företaget och begära rättelse. Be att företaget skickar kopia på avtalet/inspelning. Saknas avtal som styrker kravet eller är det omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande rakt över underlaget: ” Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri.. Polisanmälan kommer att göras.” Blankett för polisanmälan hittar du längre ned på den här sidan. Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser.

Faktura utan någon som helst tidigare kontakt med företaget

Skriv följande rakt över underlaget: ”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster. Polisanmälan kommer att göras.” Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser. Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser.

Erbjudande som utformats som en faktura

I detta fall kan du, om du inte är intresserad av erbjudandet, riv och släng. Skriv aldrig under utan att läsa ALL text även finstilt och baksidor.

Utländska företag

Om företaget du fått en faktura/ett erbjudande ifrån är utländskt skriver du: "Reject payment due to misleading information. Complaint will be filed to the police”

Tänk på att inte i något av fallen underteckna meddelandet! Behåll kvitton för avsända mejl/fax. Ta kontakt med Svensk Handel och informera om ditt ärende. Då kan du ta med att Svensk Handel är informerat i ditt meddelande till företaget.vUnderlaget kan med fördel scannas in och mailas till [email protected] men kan även faxas till 010-47 18 677 eller skickas via post till adress:

Svensk Handel

Säkerhetsavdelningen

103 29 Stockholm

Källa: Svensk Handel

Annons