Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill de sätta snurr på handeln

Hoppas på en snabbmatskedja mitt emot Västanfors båthamn.

Annons
Moderaterna Dick och Isabelle Helsing vill se en snabbmatsrestaurang i Fagersta och föreslår en plats som kommunen skulle kunna göra i ordning.

Nu vill Moderaterna Dick och Isabelle Helsing sätta snurr på näringslivet i Fagersta. De hoppas på en snabbmatskedja mitt emot Västanfors båthamn.

Det är en solig eftermiddag och bil efter bil viner förbi på riksväg 66 strax söder om Statoilrondellen. I närheten rinner Kolbäcksån ut i Stora Aspen. Den här platsen är full av liv och rörelse – och det vill Dick och Isabelle Helsing (båda M) ta till vara.

– Så klart vore det attraktivt för unga att få en snabbmatsrestaurang. Men det här är större än så, det kan generera mer, säger Dick Helsing.

De båda moderaterna föreslår att kommunen till att börja med ska göra en tomt mitt emot Bilia, på andra sidan riksvägen, startklar för möjliga etableringar.

– Fagersta skulle kunna erbjuda attraktiva tomter till rimligt pris och på långa kontrakt, säger Dick Helsing.

För sex år sedan gjorde kommunen i ordning en tomt nära Fagerstas centrum, längs riksväg 68. Den vigdes åt företagsetableringar. Men det projektet har planat ut i ett misslyckande.

– Den här platsen är mycket bättre. Här knyts flera stora vägar ihop. Här kan man åka till Örebro, Västerås, Stockholm och Gävle, säger Isabelle Helsing.

Läs mer: Bakslag för nya handelsplats i Fagersta

Lars Fors är näringslivsutvecklare på Tillväxtgruppen. Han berättar att så länge han jobbat på TVG, ett par år, har inga diskussioner förts med snabbmatskedjor.

– Jag tror att det beror på att Fagersta är en ganska liten kommun, säger Lars Fors om det hittills svala intresset.

Men det här vill alltså Dick och Isabelle Helsing ändra på. Den markbit de pratar om ägs av Fagersta kommun – så ur den synvinkeln vore Moderaternas förslag möjligt.

– Området är tänkt som hotell- och konferensanläggning, så är det detaljplanelagt, säger Harold Nilsson, förbundschef på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund.

En företagare hade hotellplaner på platsen innan hans firma gick i konkurs.

– Efter konkursen köpte kommunen tillbaka marken. Det var minst ett tiotal år sedan, säger Harold Nilsson.

Att göra i ordning den kommunägda marken vid riksväg 66 skulle vara ett första steg mot något nytt – det hoppas Dick och Isabelle Helsing.

– Om kommunen hjälper till och gör grunden så kanske folk vill satsa, säger Dick Helsing.

Han önskar att kommunen i framtiden kan bereda fler markområden för att sedan erbjuda dem åt företagare som är intresserade av att expandera.

– Det här är en del i en längre plan för Fagersta, säger han.

Läs mer: Nya byggplanerna i centrum

Läs mer: Flera hyresgäster på gång i Citygallerian

De har lämnat in en motion

Förslaget om att locka en snabbmatskedja till Fagersta kommer från Dick och Isabelle Helsing.

De har lämnat en motion om att etablera en handelsplats mitt emot Bilia.

Motionen ska nu behandlas politiskt i kommunstyrelsen.

”Jag hoppas att det här inte blir en bromskloss nu i olika instanser”. Det här ska göras ordentligt men fort. Det är bråttom för Fagerstas skull”, säger Dick Helsing.

Annons