Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Samma regler för rut och rot vore rimligt"

Rut-avdraget för hushållsnära tjänster har diskuterats flitigt i årets valrörelse. Alliansen vill behålla avdraget, medan Socialdemokraterna vill begränsa det.

Annons
Ing-Marie Carlsson driver företaget Klivet utanför Ängelsberg. Företaget erbjuder hushållsnära tjänster.

Fagersta. För sex år sedan startade Ing-Marie Carlsson företaget Klivet. Hon jobbar främst med just hushållsnära tjänster, inte minst då städning, och tog vid starten över privatkunder från Samhall.

I dag har företaget runt sex anställda, det varierar lite över tid, och övervägande delen är kvinnor.

– Jag har främst två kategorier bland kunderna. Pensionärer och barnfamiljer, säger Ing-Marie Carlsson.

– Om rut-avdraget tas bort gissar jag att 50 procent av mina pensionärskunder försvinner. Då är risken att de inte har råd. Och då är frågan hur många anställda jag kan ha kvar. För barnfamiljerna tror jag det mer handlar om hur man vill prioritera. Att köpa städning ställs kanske mot resan till Thailand.

Rot-avdraget, som gäller för reparationer, underhåll och om- och tillbyggnader kommer med stor säkerhet att finnas kvar i fortsättningen också. Oavsett hur majoriteten ser ut i riksdagen.

– Det tycker jag är konstigt, du får göra skatteavdrag om du tar hjälp för att bygga om ditt badrum. Men du får inte göra avdrag för att låta någon städa det. Då tycker jag att det vore rimligare att ha samma regler, säger Carlsson.

Det gäller för rut-avdrag

Begreppet rut-avdrag används för att beskriva möjligheten till skatteavdrag för hushållsarbete. 

Exempel på tjänster är städning, barnpassning och enklare trädgårdsarbete. Avdrag ges enbart för arbetskostnad och då upp till högst 50 000 kronor per person och år. 

Arbetet måste vara utfört i köparens bostad. Till bostaden räknas också garage, förråd och tvättstuga. Även fritidshus, andelslägenhet eller stuga köpare hyr för kortare eller längre tid, räknas som bostad.

Rut-avdraget infördes 1 juli 2007 och förkortningen står för rengöring, underhåll och tvätt.

Annons