Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Självklart att döma dem för medhjälp till mord”

Johan Alvner, rådman vid Västerås tingsrätt, har arbetat som rådman sedan 2001. Rättegången om mordet på Thomas Gröndahl är en av de längsta han har haft.

Annons

– Dels var det en oerhört omfattande bevisning, förundersökningen var jättestor, säger Johan Alvner.

Förundersökningen uppgår till cirka 5 600 sidor. Under rättegången hördes 37 personer utöver de fyra åtalade under 26 dagar och flera tolkar behövdes genom hela rättegången.

– Masttömningnar i Tallnin och hur de åker hit och dit visades på en karta. Hela förloppet före mordet när de åker iväg och vad de gjorde i Tallinn när den egentliga mördaren var i Sverige, säger Johan Alvner.

Den tekniska bevisningen var det som avgjorde menar han.

– När man knöt ihop säcken kunde det inte vara på något annat sätt. Att det var Mkrtchyan som hade skjutit var ganska klart. Det motiv han angav skulle fria de andra, menade man. Det är därför viktigt hur de två systrarna knöts ihop genom telefontrafiken.

– Det var helt självklart att de här två systrarna skulle dömas för medhjälp. Det gick inte att bevisa att Arkadis förra flickvän känt till mordplanerna innan, men hon hjälpte honom efter att hon borde förstått vad som hade hänt.

Annons