Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfrågan hetast bland förstagångsväljare

Skolfrågor var viktigast när elever från Brinellskolan ställde politiker från de åtta riksdagspartierna mot väggen.

Annons
I Folkets hus fick Brinellskolans elever svar på vad respektive riksdagsparti vill göra för bland annat skolan och hur partierna ser på fri invandring. Partiernas representanter var Truls Persson (V), Olle Torell (S), Anders Lindell (MP), Hanna Wagenius (C), Joakim Rönnbeck (FP), Per Nilsson (KD), Jessica Polfjord (M) och Johan Juthberg (SD).

Tidigare i dag fylldes biosalen i Folkets hus till bredden av gymnasieelever från Brinellskolan. Eleverna hade i förväg ställt frågor som sammanställts och som blev utgångspunkten för dagens debatt.

De åtta utsända partirepresentanterna fick kortfattat berätta vilka deras käpphästar är, innan elevernas vassa frågor kom på tal.

Statsvetaren och tillika proffstyckaren Stig-Björn Ljunggren började dagen med ett långt tal om demokrati och politik. Och avslutade talet med några goda råd till förstagångsväljarna.

– Om ni blir fundersamma på vilket parti ni ska rösta på eller inte, så stäng av ljudet på teven och titta på politikernas ansiktsuttryck. Verkar denna trovärdig eller inte? Och sen lyssna, vad säger de egentligen.

Debattfrågorna var många men gällde framför allt dåliga siffror i skolan, miljöhot och lösningar, den stigande arbetslösheten och den fria invandringen.

Sverigedemokraten Johan Juthberg fick frågan om partiet är rasistiskt.

– Vi är absolut inga rasister. Vi har nolltolerans. Det finns ett problem som media speglar upp om oss som lockar fel folk, säger han.

Annons