Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen: NVU kan inte skylla på resursbrist

I måndags skrev Fagersta-Posten om föräldern AnnSophie Öhrn vars son som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning nekas särskilt stöd av NVU. Skolinspektionen menar att ärenden ska hanteras skyndsamt och att resursbrist inte är en anledning att neka stöd.

Annons

–Även gymnasieskolan är skyldiga att ge stöd till elever i behov av särskilt stöd så att de kan uppnå kunskapskraven i gymnasieskolan, säger Kjell Gyllenswärd, utredare på Skolinspektionen.

Läs mer: Förälder: NVU sviker de unga

Rektorn har ansvaret och ska tillsammans med elevhälsan utreda vad och vilket särskilt stöd eleven behöver. Utifrån den utredningen ska rektorn ta beslut och göra ett åtgärdsprogram. Det är också viktigt att huvudmannen ger rektorn förutsättningar att bedriva det här arbetet, berättar Kjell Gyllenswärd.

Läs mer: Ordförande: Stor ekonomisk röra på NVU

–Det är inget motiv att skolan saknar resurser, eleven ska få det stöd den behöver och har rätt till. Det är särskilt allvarligt om elever inte går till skolan. Hela ärendet ska hanteras skyndsamt, säger han.

Rektorn kan också vara av den uppfattningen att elever inte är i behov av särskilt stöd.

–Då är det viktigt att det rektorn fattar beslut om att åtgärdsprogram inte ska upprättas, det beslutet kan överklagas till skolväsendets överklagandenämnd, säger Kjell Gyllenswärd.

Annons