Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyltningen i Fagersta förvirrar gång- och cykeltrafikanterna

Roland Ågren är ofta ute och promenerar men får aldrig någon reson på vad som gäller när han läser på skyltarna vid gång- och cykelbanorna i Fagersta. Nu vill han uppmärksamma lokalborna och en gång för alla veta vad som gäller.

Annons

Efter att ha tittat på Trafikverkets hemsida står det där att trafikregler kan skilja sig lokalt, vilket Roland Ågren tycker är problematiskt. Enligt honom så talar skyltningen emot varandra beroende på vart du går i Fagersta. Påbudskyltarna har tilläggsskyltar som gör både Roland Ågren och andra gångtrafikanter förvirrade. Nu vill han att det ska redas ut vad som gäller för att förhinda förvirring, men även olyckor. Utanför Roland Ågrens hus susar cyklister nedför gång- och cykelbanan.

– De har ju full fart när de kommer nerför backen. Och då är det ju ännu mera viktigt att man går rätt så att säga, om man nu kan göra det. Om man får reda på vilka regler som gäller så går det naturligtvis bra. Men vet man inte då är det ju svårt, säger Roland Ågren.

Påbudsskyltar visar vilken trafik som är tillåten och att all annan trafik är förbjuden. Ibland förekommer även en tilläggsskylt.

– Alla måste bli bättre på trafikregler. Moralen i samhället att följa lagar och förordningar har dippat, säger Roland Ågren.

Vanligtvis går man på vänster sida som gångtrafikant. I Fagersta går man tydligen som man vill.

Läs också: Tung trafik välkänt problem för kommunen

De flesta är införstådda med att det är på vänster sida man ska gå som fotgängare och att cykel ska färdas på höger sida. Men på en av påbudsskyltarna i Fagersta för gång-och cykel tillkommer en skylt som påvisar högertrafik. Det gör Roland fundersam eftersom att man vanligtvis går till vänster som fotgängare.

– Jag tror inte att det finns någon som förstår den ordentligt, jag gör det inte, säger Roland Ågren.

Tommi Sapila är utredningsingenjör gatuavdelningen på NVK och tycker att man som g¨ngtrafikant kan gå på vänster sida.

Tommy Sapila är utredningsingenjör gatuavdelningen på NVK. Han är ansvarig över trafikskyltningen i Fagersta. Påbudsskylten för gång- och cykel inne i Fagersta får även Tommi Sapila att fundera över tilläggskylten.

– Skylten som går längs med 68:an är Trafikverket ansvariga över. Men som jag tolkar den här skylten så går man på vänster och åker cykel på höger sida, säger han.

– Det normala är att man går på vänster sida. Men det här är inte uppdelat i en särskild cykelfil utan det är ju fritt. Pilarna är ju bara att du kan få möten helt enkelt. Så vitt jag vet så är det inte så att man hänvisas till högra sidan, säger Tommy Sapila.

Kan man lokalanpassa skyltningen i Fagersta?

– Ja, man kan ta fram en lokal trafikföreskrift som talar om att nånting är förbjudet. Men vad gäller påbuden gång- och cykeltrafik så behöver man inte ta fram någon lokal trafikföreskrift, säger Tommi Sapila.

Roland Ågren anser att det skulle behövas ett förtydligande om vad gäller när man vistas på Fagerstas gång- och cykelbanor.

– Antingen en bättre skyltning eller att man går ut och berättar vad som gäller, säger Roland Ågren.

Läs också: Vintersäkra din cykel

Läs också: Fagerstabon Sten oroad över höga hastigheter