Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet om makten går vidare i Fagersta

Vilka som ska styra Fagersta kommun de kommande åren är ännu oklart. "Bollen ligger mer eller mindre hos oss", säger Marino Wallsten, Socialdemokraternas kommunalrådskandidat.

Annons
Det slutgiltiga valresultatet är nu klart. Socialdemokraterna med Marino Wallsten i spetsen gick fram ordentligt i kommunvalet.

Vänsterpartiet, som haft egen majoritet i Fagersta under den senaste mandatperioden, backade rejält i valet och Socialdemokraterna blev i stället största parti i kommunen.– Även om vi är störst är vi bara 38 procent och behöver en samarbetspartner i politiken, säger Marino Wallsten.

Han hoppas att Fagerstaborna ska få besked om hur styret ska se ut så snart som möjligt. Men han tycker inte man ska skynda ihjäl sig.

– Jag tror det är bra att man har ordentliga samtal så att man känner att man kan nå en öppenhet mellan två eller fler partier, säger han.

Marino Wallsten berättar att diskussioner pågår och att S är öppna för samarbeten med alla förutom SD.

Vilken konstellation tror du är mest tänkbar?

– Det som känns mest naturligt är ett samarbete med Vänsterpartiet. Jag tror det råder enighet om det bland både väljare och medlemmar, säger han.

Teemu Sulin, ordförande i Vänsterpartiet i Fagersta, konstaterar att S och V ligger nära varandra ideologiskt.

I övrigt har han inte så mycket att säga om majoritetsbildandet i kommunen.

– Ingenting är klart förrän allting är klart, säger han.

Vänstern utesluter samarbete med SD, men är öppna för samtal med andra.

– När allting faller på plats kommer vi att meddela det, säger Teemu Sulin (V).

Jan Johansson (M) berättar att de borgerliga partierna jobbar tillsammans i Fagersta. Han säger nej till SD, men stänger inte dörren för andra samarbeten.

– Det är lite ovisst eftersom som ingen har egen majoritet, säger Johansson.

Sverigedemokraterna är numera det tredje största partiet i Fagersta. Partiet kan tänka sig att samarbeta med alla partier i kommunen.

– Är det bra förslag stödjer vi det oavsett om det är från höger eller vänster, säger Johan Henriksson (SD) som har röstats in i fullmäktige.

– Jag gissar på att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna slår sig ihop, tillägger Henriksson.

Annons