Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Henriksson (V) lämnar riksdagen redan under hösten

Stig Henriksson kommer att lämna riksdagen i förtid – redan den 31 oktober. Riksdagsledamoten från Fagersta meddelade sitt beslut via ett pressmeddelande under söndagskvällen.

Annons

Mejlet – med rubriken " ni får skaffa er ett nytt försvar; jag avgår!" – skickades klockan 19.57 från Stig Henrikssons riksdagsadress.

Stig Henriksson meddelade redan vid riksdagens öppnande förra veckan att han inte tänkte kandidera till riksdagen en period till utan avsåg att sluta som riksdagsledamot för Vänsterpartiet nästa sommar.

Läs merför dig som är prenumerant eller Plus-kund: Stig Henriksson (V) lämnar riksdagen: "Det räcker nu"

Nu har dock nya omständigheter gjort att Stig Henriksson omprövat sitt beslut. Så här skriver han i sitt pressmeddelande:

– Riksdagens praxis tvingar mig att lämna uppdraget. Den kvinna jag lever med har fått en efterlängtad jobbmöjlighet: hon ska arbeta utomlands i tre månader, nov–feb. När detta dök upp så sade jag att jag självklart ställer upp och tar hand om hennes barn, 11 och 12 år gamla. Väl vetande att riksdagen enligt sin praxis är restriktiv med ledigheter.

Henriksson fortsätter:

– Men jag har ändå ansökt om ledighet (utan arvode) i tre månader. Dock bara nio veckor effektiv tid. Nu har alltså talmannen, efter samråd med gruppledarna, sagt nej till min ansökan. Då jag inte, trots anmodan, dragit tillbaka min ansökan kommer den upp i kammaren på tisdag 26 september för formellt beslut.

Stig Henriksson anser att den praxis talmannen hänvisar till om restriktivitet med beviljande av ledigheter vilar på ett föräldrat synsätt.

– I dag ser familjebildningar ut på många olika sätt, arbetsmarknaden kan ibland vara rent av global. Den tiden är längesedan förbi när en ledamot oftast var en riksdagsman och där den andra parten, oftast en kvinna, likt gamla tiders officersfruar lojalt anpassade sig.

Stig Henriksson har därför fattat beslutet att han i förtid avsäger sig uppdraget som riksdagsledamot, vilket han kommer att göra den sista oktober.

– Mycket tråkigt, då jag verkligen trivts med arbetet i riksdagen och upplevt det väldigt stimulerande att sätta mig in i ett helt nytt politikområde. Jag har med liv och lust försökt bidra till att både öka och bredda den så viktiga säkerhetspolitiska debatten, säger Stig Henriksson i pressmeddelandet.

Annons