Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora utmaningar när delade turer ska försvinna inom hemtjänsten

Två miljoner kronor per år ska räcka för att ta bort delade turer från hemtjänsten. Snart ska hålrummen i schemana försvinna – men mycket arbete återstår innan alla problem är lösta.

Annons

Delade turer ogillas av de flesta inom hemtjänsten, visar undersökningar. Snart ska de försvinna i Fagersta, efter ett politiskt beslut för två år sedan. I början av februari ska en projektledare på socialförvaltningen börja arbeta med borttagandet i schemana.

Det finns många schemautmaningar att lösa innan borttagandet blir verklighet bland personalen.

– Viktigt är att se hur arbetsuppgifter kan läggas mitt på dagen, eftersom hemtjänstens uppgifter mest ligger på morgon och kväll, säger Eva Blomberg, vård- och omsorgschef i Fagersta kommun. Hon tillägger att det endast är ofrivilliga delade turer som tas bort.

2 miljoner kronor per år är avsatt för att ta bort hålrummen mitt på dagen mellan två arbetspass – de så kallade delade turerna. Enligt en konsult skulle det dock kosta 10 miljoner att ta bort delade turer på hela socialförvaltningen.

Stolpvretens äldreboende. Härifrån utgår Fagersta kommuns hemtjänst södra där delade turer snart ska tas bort.

Kommunen måste hitta sätt att spara pengar jämfört med konsultens uträkning.

– Visst är det en utmaning men vi ska inte ge upp förrän vi har tittat på alla möjligheter. Vi måste tro att vi kan klara det, säger Eva Blomberg.

Ett sätt att spara pengar kan vara att förlägga arbete till olika arbetsplatser. Det berättar socialnämndens ordförande Niclas Bergström (S):

– Det innebär helt enkelt att man inte jobbar på samma ställe utan att man kan vara på ett annat ställe också, då kan det bli lättare att få till det med schemana.

Läs mer: Hårt kritiserat schema slopas

Niclas Bergström, (S), socialnämdens ordförande.

Något som ytterligare försvårar kommunens jobb med schemaläggningen är rätten till heltid, som infördes 1 januari i år.

– Hos kommuner som både vill ta bort delade turer och heltid åt alla är det inte många som lyckas fullt ut med båda sakerna. Det är verkligen en utmaning, säger Niclas Bergström.

Han fortsätter:

– Men vi behöver få till de här förändringarna för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Det är oklart när de delade turerna kan börja försvinna – men målet är så snart som möjligt.

Läs mer: Framgångar för hemtjänsten i Fagersta

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Annons