Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största bygget i Fagersta på 20 år

Det nya jätteköket på Fårbo blir ett av de mest omfattande byggena i Fagersta någonsin. – Det är den största enskilda investeringen som Fagersta har gjort de sista 20–25 åren, säger Per Österberg, chef på utbildnings- och fritidsförvaltningen.

Annons
Till höger väntas köket ligga. Fram till 2017 används Alfaskolans kök. ”Kapacitetstaket är nått men vi klarar oss”, säger Per Österberg.

Om två år ska Fagerstas nya produktionskök stå färdigt. Politikerna i fullmäktige har gett grönt ljus till storsatsningen som kan kosta 55 miljoner kronor.

Både skoleleverna och pensionärerna inom äldreomsorgen kommer att dra nytta av det nya köket, som beräknas stå färdigt i slutet av 2017.

– De som äter maten ska märka skillnad. En ökad valfrihet är till exempel en stor vinst, säger Per Österberg.

I dagsläget lagar kommunen sin mat på Alfaskolan. Det köket är underdimensionerat. I det nya köket kommer kapaciteten att öka med 1 000 portioner per dag, till 4 000 måltider.

Fördelarna med det kommande köket är flera. Fagersta ska till exempel kunna erbjuda valmöjlighet mellan två portioner varje dag.

– Det blir en stor standardförbättring – inte minst för de äldre, säger Per Österberg.

Tanken är också att i framtiden laga all mat på plats från grunden och alltså inte använda halvfabrikat.

Arbetsmiljön för de anställda i köket kommer också att förbättras.

– Alfaköket är inte fallfärdigt men vi upplever det som ett stort arbetsmiljöproblem i dag, säger Österberg.

Köket är en mycket stor investering för Fagersta. Men alternativen hade blivit ännu mer kostsamma, enligt Österberg:

– Vi hade blivit tvungna att köpa mat från en extern leverantör, till exempel från Västerås. Det hade blivit dyrare, säger han.

Just nu arbetar Norra Västmanlands kommunalteknikförbund med projektering av köket. Den beräknas vara klar i april nästa år.

– Vi påbörjar nu en process där vi tar fram ett förfrågningsunderlag och går sedan ut i en upphandling, säger Tord Johansson, fastighetschef på NVK.

Det går att lämna anbud fram till juni, enligt planen. Beräknad byggstart är i oktober. Bygget väntas ta ungefär ett år och skulle alltså vara klart i slutet av 2017.

Fagersta har gjort tomtmark på ett området längst upp på Fårbo och någonstans där kommer köket att hamna. Det blir alltså inte ett centralt läge.

– Det beror på flera saker. Det är en stor industri och vi ska laga så pass mycket mat så att det krävs stora ytor. Det kommer också att gå många tunga transporter dit, säger Tord Johansson.

Jättebygget ska ligga undanskymt. Men det får en framträdande plats som Fagerstainvestering.

– Det är den största enskilda investering som Fagersta har gjort de sista 20-25 åren. Det ska i alla fall användas 50 år framåt, säger Per Österberg.

Annons