Den 14 november var det Världsdiabetesdagen. Det uppmärksammades i Fagersta med öppet hus på Mitt hjärta på Bergslagssjukhuset. Många kom för att kolla sitt blodsocker den dagen. Paula Mossbäck är specialiserad diabetessjuksköterska på Bergslagssjukhuset i Fagersta. Hon tycker det var positivt att så många kom eftersom hon har sett en ökning av människor som får diabetes sedan år 2008 då hon började arbeta med just diabetes.
–Det sker en drastisk ökning, framför allt när det gäller diabetes typ 2, säger Paula Mossbäck.
Det finns en del av invånarna i Fagersta som har diabetes, både typ 1 och typ 2.
– Vi gjorde en inventering av alla patienter i Fagersta. Det finns ungefär 13000 personer som bor här och ungefär 600 av dem har diabetes typ 2, och ungefär 300 personer har diabetes typ 1. Det är en ganska stor volym om man jämför med övriga Sverige, säger Paula Mossbäck.

För 15 år sedan upptäckte Lauri Aho att han hade diabetes typ 2 vid 50-årskontrollen. Han hade märkt att han var väldigt trött på dagarna och tog ofta en tupplur på grund av tröttheten.
–Man kände väl att ska det här hända nu? Jag försökte med kosten först, men det gick inte att bota på något vis utan det blev tablettbehandling och sen insulinbehandling, säger Lauri Aho.
Lauri Aho upplever att det är lättare att leva med diabetes typ 2 i dag än vad det var för 15 år sedan. Forskningen går framåt och han har bra diabetesspecialister som har träffar.
–Förut tog jag två insulinsprutor och fem tabletter om dagen, men nu tar jag bara en spruta om dagen, säger Lauri Aho.
Det finns fler symptom att hålla koll på om man tror sig ha diabetes.
–Ökad törst och att man går upp på natten på toaletten, säger Paula Mossbäck.
Men Lauri Aho mår bra trots sin diabetes typ 2. Han har aldrig haft komplikationer och lever i dag ett normalt liv. Själv har han inget problem att prata om sjukdomen men Paula Mossbäck märker att hennes övriga patienter anser att sjukdomen oftast inte är ett samtalsämne de föredrar.
–Det finns dem som inte vill prata om sin diabetes, främst diabetes typ 2. De tycker det är ett känsligt ämne, säger Paula Mossbäck.
För att undvika eller få bukt med diabetes typ 2 så är det viktigt att äta bra och motionera. På Mitt hjärta har diabetessjuksköterskorna ett råd till patienterna som de kallar för "Kvarten".
–Patienterna har makten i sina händer egentligen. Kost och motion räcker också ibland. "Kvarten" innebär att man går ut och promenerar utan något särskilt mål. Efter 15 minuter så vänder man och går tillbaka. På så sätt får man sina dagliga 30 minuter av motion, säger Paula Mossbäck.

Symptom att hålla koll på som kan tyda på diabetes
Ökad törst
Kissar oftare
Känner sig trött och orkeslös
Illamående
Ont i magen
Luktar aceton i munnen
Suddig syn
Viktnedgång
Källa: 1177.se
Läs också: Kristina vill att fler ska ha kunskap om diabetes