Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter på Brinellskolan protesterar mot flytt av studentdagen

"Det krockar med Västerås och andra skolor"

Annons

I juni bestämde Norra Västmanlands utbildningsförbunds direktion att studentfirandet i Fagersta från och med nästa år ska vara på en vardag i stället för en lördag. Det här möter nu protester från studentkommittén på Brinellskolan, som vill att firandet ska vara på lördagen också fortsättningsvis.

Läs också: "För dyrt att ha studentdagen på en lördag"

– Om det är på fredag så krockar det med städer i närheten av oss, säger Mili Woldeghebriel som är engagerad i studentkommittén.

Ytterligare argument som studentkommittén lyfter fram till varför firandet ska vara kvar på en lördag är att det är en större chans för att släktingar kan vara med vid firandet och att en del har långt att resa.

– Det har varit som en tradition i Fagersta att studenten är på en lördag. Våra syskon som slutat tidigare har haft det på en lördag. Man vill ju ha det så. Det är lättillgängligt för släkt och vänner att komma hit. Det är det kanske inte på en fredag. Då krockar det med Västerås och andra skolor, säger Wilma Hedin om varför hon tycker det är viktigt att studentfirandet fortsätter att vara på en lördag.

Läs mer: Studenterna firar sin frihet

Studentkommittén har samlat in namnunderskrifter mot flytten, både på nätet och i skolan. Att många valt att skriva under ser studentkommittén som ett kvitto på att många håller med. På nätet har hittills över 200 personer skrivit upp sig på namninsamlingen och i skolan är det mellan 150 och 200 elever och lärare som skrivit under. Enligt studentkommittén är det cirka 30 lärare som skrivit under på att behålla firandet på en lördag.

Studentkommittén har förståelse för att det finns argument för att studentdagen skiftas till att vara på en lördag, men eleverna känner sig överkörda av skolledningen när det gäller bytet av dag.

–De bytte dag utan att fråga. De har inte kollat med oss elever vad vi tyckte. Det är ändå vår dag, säger Mili Woldeghebriel och får medhåll av kommittékollegorna IdaMaria Åkerlund och Wilma Hedin.

Wilma Hedin, Mili Woldeghebriel och IdaMaria Åkerlund är tre av de engagerade i studentkommittén som driver frågan att studentfirandet ska fortsätta vara på en lördag.

Studentkommittén är kallad till ett möte med skolledningen nästa vecka på tisdag med anledning av och hoppas då att ledningen ska ändra sig.

– Jag hoppas att de ser att vi kämpar och att det finns en vilja för det här, säger IdaMaria Åkerlund inför mötet.

– Förhoppningsvis tar de in det som vi säger, att de får sig en tankeställare. Vi förstår dem. Men det är vår student det handlar om, inte deras, säger Wilma Hedin.