Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundbo i framkant med alternativ terapi

För att minska stress och ångest bland intagna på Sundbo ungdomshem har ett projektteam tagits fram.

Annons
Sandra Fröjdenstam och Jonny Lennartsson är två av fyra i Sundbos nya behandlingsteam.

I november stod det klart att Sundbo ungdomshem lägger extra mycket krut på att få bukt på den rådande ungdomsbrottsligheten.

Med ett behandlingsteam bestående av fyra utbildade beteendevetare och terapeuter ska de nå ut till de intagna på bästa möjliga sätt för att undvika återfall i brott.

Projektet sträcker sig ett år framåt och redan nu märks det av en markant skillnad från tidigare behandlingsmetoder, eller snarare behandlingstillfällen.

I det så kallade aktivitetshuset, som renoverades klart i april i år, har ett samtalsrum, undervisningsrum, kontor och kök byggts till. Där har teamet chans att arbeta ostört med gruppsamtal och enskilda terapisektioner.

– Vi får ut mer av samtalen och vi märker att det gett ökad frekvens på behandlingarna, säger Jonny Lennartsson, teamets KBT-terapeut.

Att en institution av det här slaget har fått den här möjligheten är unikt i sig. Teamet berättar att andra institutioner varit på studiebesök och imponerats av Sundbo.

– Tidigare har det varit så att behandlingsinslagen har legat på avdelningstid (och på respektive avdelning) och då kanske det inte alltid går ihop sig. Att tiden inte räcker till då det exempelvis ska hämtas, lämnas eller dylikt, säger Sandra Fröjdenstam, beteendevetare och en av de fyra i behandlingsteamet.

Alla intagna, oavsett avdelning eller brottsregister, erbjuds att gå behandling i de nya lokalerna.

– Det ska inte vara någon skillnad eller förtur att få behandling. Och vare sig de bor på Aspen eller exempelvis Persbo så funkar det. Det ska handla om killarnas behov och inte var de sitter, säger Sandra Fröjdenstam.

– De flesta tycker det är skönt att få möjligheten till att få komma bort från avdelningen en stund och kunna prata ostörd, säger Jonny Lennartsson.

Bortsett från det allmänt kända behandlingsverktyget KBT (kognitiv beteendeterapi) och tolvstegsprogrammet, arbetar teamet även med speciella inriktningar såsom programmet Stop och tänk, terapimetoden DBT (dialektiskt beteendeterapi som riktar sig framför allt till personer med psykiska funktionsnedsättningar) samt det senaste tillskottet, ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

– Det vi tror är att ungdomarna med det här har fått med sig extra verktyg till positiva förändringar. Vi märker redan nu stor skillnad i deras nya sätt att tänka och agera, säger Jonny Lennartsson.

Annons