Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk skinka – ett större krav

Några som märker större efterfrågan på alternativ till industriskinka är personalen på Åkes slakt och styckning i Tolvsbo.

Annons
Annelie Andersson driver tillsammans med sin far Åke, Åkes slakt och styckning AB i Tolvsbo. ”Fler ställer högre krav på vad det är för kött de köper”, säger hon.

Efterfrågan på kravmärkt, närproducerat och ekologisk julskinka märks tydligt i matbutikerna i Fagersta. Ica Fontänen har länge valt att satsa på just det närproducerade och ekologiska köttet. Och i juletider har de laddat upp med flera olika alternativ.

Patrik Vedholm arbetar i charken och märker ett ökat tryck bland de kunder som väljer alternativ till massproduktion och vakuumförpackat kött.

– Det är helt klart en större efterfrågan på närodlat och ekologiskt. Bara när det gäller den kravmärkta närodlade köttfärsen som vi tidigare sålde 80 kilo i veckan av, har nu blivit närmare 120 kilo i veckan, säger han.

Även på Ica Supermarket märks trenden av.

– Just ekologiskt har vi kört i flera år och det är just för att det är bättre för djur och natur. Sedan anser jag att det smakar bättre också, säger kunden Niclas Gustafsson.

I Tolvsbo ligger familjeföretaget Åkes slakt och styckning. I juletid är det full rulle i gårdsbutiken där man kan hitta allt från egentillverkad leverpastej till närproducerad julskinka.

– Det märks att fler börjar ställa högre krav på vad det är för kött de köper, säger Annelie Andersson som driver slakteriet tillsammans med sin far Åke.

Inför jul har de laddat upp med julskinka från en bondgård i Uppsala. Annelie och hennes tre anställa styckar sedan köttet, saltar och nätar in det. 1 200 kilo julskinka brukar gå åt och drygt 500 kilo prinskorv.

En trogen kund på Åkes slakteri och styckning är Viviann Pettersson från Smedjebacken.

– Jag vill ha svenskt bra kött och det vet jag att jag får här. Jag har varit kund i nästan 20 år, säger hon.

Att fler väljer de ekologiska, kravmärkta, närproducerade och svenska alternativen tror Annelie Andersson har att göra med att fler tänker på hur djuren har det samt att många vill gynna den lokala handeln.

– Allt fler yngre besöker oss i gårdsbutiken och vill ha svenskt kött. Våra kunder vill veta att det de köper inte innehåller en massa onödiga tillsatser och att djuren kommer från lokala bondgårdar. Tyvärr så är alla grisbönder här i trakten borta sedan länge. Men nötbönder finns och det är vi tacksamma för, säger hon.

Annons