Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrarna bestämde sig för att skriva ett brev

Elisia och Linny ville se ett övergångsställe på vägen till lekparken och skickade en ritning till kommunen.

Annons
Linny Furulind Sjöström och Elisia Furulind Sjöström skrev till Fagersta kommun att de vill ha ett övergångsställe vid sin favoritlekpark bredvid Sjövägen. Snart blir det verklighet.

Sjuåriga Elisia Sjöström Furulind upptäckte att det var svårt att ta sig till lekplatsen efter att ha hämtat lillasyster Linny Sjöström Furulind, sex år, från förskolan Ugglan.

– Jättemånga kör jättefort och det är jättesvårt att komma över vägen. Vi fick gå en omväg för att det skulle vara säkrare, berättar hon om trafiksituationen vid Sjövägen i Västanfors.

Det var det som fick Elisia och Linny att skriva ett brev till kommunen i april månad, när de var hemma hos mormor. ”Vi har fått världens finaste lekpark vid Sjövägen”, inleds brevet.

Med meddelandet, som förklarar problemet med att det inte finns något övergångsställe eller fartgupp och att hastigheten är för hög, skickade barnen en ritning som de själva har ritat.

– Vi ville visa hur vi tänkte, berättar Elisia, som går i ettan på Mariaskolan.

På kartan har systrarna markerat var de tycker att farthindret och övergångsstället ska byggas. 10 månader gamla kusinen Oscar Furulind Töpfer, som också har glädje av lekparken i framtiden när han hälsar på kusinerna i Fagersta, står med som avsändare i brevet.

Mormor lämnade in barnens synpunkter till Fagersta kommun, som vidarebefordrade det till Norra Västmanland kommunalteknikförbund, NVK.

Svaret lät inte vänta på sig. Efter två-tre veckor tackade förvaltningen för brevet och berättade att ett övergångsställe finns med i den nya trafikplanen sedan tidigare.

– Men det är till stor hjälp för oss att få veta hur barnen känner i och med att lekplatsen är alldeles intill vägen, säger Tommi Sapila, utredningsingenjör på NVK.

Flickorna önskade en hastighetssänkning, men någon sådan är inte aktuell på 50-sträckan. ”Övergångsstället blir upphöjt så att bilarna måste köra sakta över det”, skriver NVK i sitt svar.

– Det är fint att de svarar. Sedan är jag väldigt glad över att de lyssnar på barnen, säger mamma Maria Furulind, som är minst sagt lycklig över döttrarnas engagemang.

– Man kan inte vara stoltare. Just känslan att de kan påverka redan när de är små. De har kommit på det själva, det är inte vuxna som har kommit på det, säger Maria.

Det kommer inte att dröja länge innan övergångsstället är på plats. Det som behövs för att sätta i gång är beställt.

– Om allt går som det ska så är det klart till midsommar, säger Tommi Sapila.

– Jag tycker det känns skönt att de kan göra så att det blir säkrare att gå över vägen, säger Elisia.

– Ja, det är bra att det blir lättare för barnen att gå över, säger Linny.

Elisia tror att hon kommer fortsätta att uppmärksamma brister om hon ser något som är galet i samhället.

– Jag skulle vilja göra mer för att hjälpa barn, säger hon.

Bakom glädjeskuttet syns vägen där övergångsstället snart ska byggas.
Annons