Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacka dödad av vargar

Två vargar tog sig in i fårhage i Åvestbo under natten.

Annons
Bilden visar en varg i fångenskap.

En fårtacka har dödats av vargar någon gång under natten till lördagen i Åvestbo söder om Fagersta.

- Familjen som äger fåren tittade till dem vid 17-tiden på fredagen, sedan upptäckte de det här vid 08.30 på lördagsmorgonen, säger Tobias Hjortstråle vid länsstyrelsens naturvårdsenhet och fortsätter:

- Två vargar har dödat en tacka och sedan gått ur hagen. Jag och en kollega åkte ut till platsen. Jag genomförde en besiktning av fårkroppen, en enklare obduktion där jag flådde kroppen och dokumenterade skador. Min kollega spårade av området. Vi lade ihop "pusslet" och kom fram till att det varit två vargar.

Fårägarna kommer att få ersättning från staten för det dödade fåret:

- Varg är kronans fredade vilt och staten ersätter skador av varg på samma sätt som man ersätter när tranor eller sångsvanar äter av en åker, säger Tobias Hjortstråle.

Ersättningen sker enligt en särskild tabell där man tar hänsyn till sådana saker som huruvida fåret tillhör en särskilt värdefull ras, om fåren föds upp under miljöcertifiering och annat. Därför dokumenterar länsstyrelsen vargdödad tamboskap mycket noga.

Den mycket omdebatterade vargjakt som avsåg att skjuta av Färnareviret har stoppats av rättsliga instanser. Färnareviret är det revir som ligger närmast den drabbade gården - det går inte att säga vilka vargar som dödat tackan och det är därför oklart om det är Färnarevirets.

Enligt tidningen Jakt och jägare har familjen tagit in fåren. Den närmaste tiden kommer fåren att hållas i en mindre hage där olika åtgärder vidtagits för att hålla vargarna på avstånd.

Annons