Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Team föreslås patrullera Fagerstas gator

Nu föreslås Fagersta få ett stödteam på kvällar och helger.

Annons

Snart kan Fagersta få ett team som ska göra orten till en tryggare plats. Teamet ska arbeta nära polisen och vara ute framför allt under kvällar och helger.

Ett team med fyra personer kan snart komma att patrullera Fagerstas gator. Det rör sig om fältassistenter från socialförvaltnignen.

– Vi är i ett läge där det kan komma att behövas. I synnerhet nu i ljuset av den skadegörelse som har varit under påskhelgen, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förslaget kommer från kommunstyrelsens arbetsutskott. Men själva idén med ett fältteam har lyfts av socialförvaltningen.

– Vi måste söka efter var problemen finns. Stötta ungdomar och andra människor innan det blir stora problem, säger socialchefen Hisham Törnvall.

Att få igång det här teamet med kort varsel är viktigt, menar Törnvall:

– Jag hoppas vi är igång så snart som möjligt, säger han.

Teamet ska enligt förslaget vara ute på kvällar och helger.

– Det här kan bidra till att skapa en större känsla av trygghet, säger Wallsten.

Han fortsätter:

– Det blir som ett komplement till polisens patrullerande verksamhet. Kanske kan teamet lugna ned situationen eller helt enkelt hjälpa människor på plats.

3,5 miljoner kronor föreslås bli reserverade för att kunna rekrytera teamet. Pengarna skulle tas ifrån de statliga medel kommunen har fått för flyktingmottagandet. Men teamet skulle komma att arbeta brett.

- Det är ett förebyggande arbete, inte bara för asylboendet eller stödboendet. Vi behöver finnas på stan, där ungdomarna finns, säger Hisham Törnvall.

Arbetsutskottets förslag kommer upp till kommunstyrelsen 5 april.

Läs också: Våldsutsatta unga ska få stöd

Läs också: Grov misshandel vid Fagerliden

Annons