Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne: Wera Hjulström – en trotjänare som gått ur tiden

Ännu en av hembygdsföreningens trotjänare har gått ur tiden och lämnat ett stort tomrum efter sig.

Annons

Jag lärde känna Wera när vi började med odlingarna nedanför handelsboden. Det var en liten åker, som legat i träda i många år och nu var det dags för uppsnyggning. Jag startade upp det i liten skala och Wera, Gertrud, Ulla och Gunvor med flera ställde genast upp.

Vi började med att odla gamla potatissorter och sommarblommor. Sedan utökades det med eterneller av många slag. I Wera bodde en florist, som kunde binda kransar och buketter, som snart blev efterfrågade av våra besökare. En specialitet var lövkorgarna som bands av lönnlöv och hade en strykande åtgång.

Tillsammans med sina väninnor och andra medlemmar, blev "Blomsterflickorna" ett begrepp som ännu lever vidare, till glädje och ögonfröjd för hembygdsgårdens besökare.

Wera hade många strängar på sin lyra. Hon var en skicklig väverska och satt vid vävstolen i Bergsmansstugan och vävde vackra dukar och gardiner, som sedan såldes i handelsboden.

Wera och maken Karl-Georg ställde alltid upp för hembygdsgårdens många olika arrangemang som till exempel midsommarfirandet.

Wera var alltid glad och hjälpsam och hade en härlig humor, som lockade till skratt. Det blir tomt efter henne och jag, och många med mig, kommer att sakna henne.

Clary Pettersson, Fagersta-Västanfors hembygdsförening

Annons