Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket ser över säkerhet vid station

Dödsolyckan vid Fagersta C utreds nu. Det har tidigare varit nära att ske olyckor vid stationen.

Annons
En person avled efter att ha blivit påkörd av ett godståg på vid Fagersta C. Människor har ställt ut minnesljus vid stationen.

Fagersta. En person avled efter att ha blivit påkörd av ett godståg vid Fagersta centralstation på torsdagen. 

- Det som inträffat är oerhört tragiskt, säger Britt Lisra, trafiksäkerhetsstrateg på Trafikverket.

Exakt vad som hänt är ännu oklart. Olycksutredningar pågår och flera vittnen ska höras. Ingen misstänks för något brott.

De uppgifter som Fagerstapolisen och Trafikverket har i nuläget tyder på att olyckan skedde vid övergången som leder mellan perrongerna.

Bommarna är alltid nedfällda vid övergången. De som ska åka tåg tar sig över spåren genom att öppna grindarna vid övergången.

- Förra året satte vi upp skyltar som varnar och uppmärksammar på att man ska vara försiktig när man går ut på spåret. Vi har förstärkt för att verkligen uppmärksamma på att man ska ta det extra försiktigt, säger Britt Lisra.

Trafikverket har tidigare fått några rapporter om tillbud vid stationen.

- Det har varit nästintill en olycka kan man säga, någon som kanske har varit på väg ut på spåren men backat tillbaka, säger Britt Lisra.

Våren 2017 planerar Trafikverket att byta ut ett signalställverk. I samband med det ska personskyddet vid övergången öka och att dagens konstruktion med grindar tas bort. Så kallade automatiska plattformsbommar ska då byggas.

- Det är bommar som har både signal och ljus och som sköts automatiskt. De går upp och ned kopplat till när tågen kommer in och åker i väg, säger Britt Lisra.

- Då blir det ännu mera tydligt att det kommer ett tåg, säger hon.

Utredningen av dödsolyckan kan också föra med sig att andra säkerhetsåtgärder vidtas, påpekar Britt Lisra. Trafikverket håller dessutom på med en inventering där man bland annat ser över säkerheten.

- Det är klart att vi ska se till att man inte ska kunna göra fel vid övergångarna, säger Britt Lisra.

Britt Lisra berättar att persontågen får köra i 40 kilometer i timmen vid Fagersta C. Godstågen får dock köra i 75-85 kilometer i timmen förbi stationen.

Varför är hastigheten på den nivån?

-Det kan jag nog inte riktigt svara på. Men det kan vara som det är med gods som går på väg, att det är ett pressat tidschema där man ska komma fram i tid. Det har också med våra tågplaner att göra, säger hon.

Att sänka hastigheten vid Fagersta C har inte diskuterats på Trafikverket, enligt Britt Lisra.

- Det är inte ovanligt att en del tåg går fort vid stationsområden, påpekar hon.

Annons