Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trång kostym för nattöppen förskola

Den natt- och helgöppna förskolan i Fagersta har funnits i fem år. Nu börjar det vara trångbott för personalen och de 39 barnen, som fortfarande är i samma lokaler som vid starten.

Annons
Barnskötaren Gunnevi Eldståhl äter kvällsmat tillsammans med tvååriga Signe Rosén och sexåriga Kajsa Almqvist på Nattugglan.

Nu har barnomsorg på obekväm arbetstid funnits i Fagersta drygt fem år. Verksamheten har växt så det knakar. Från början var det en helgförskola med cirka 19 barn.

Se mer: TV: Kajsa visar sitt Nattugglan

Nu är det öppet på kvällar och nätter också. Barn upp till tolv år har rätt att vara på nattis, om de är inskrivna på fritids. I dag är 39 barn inskrivna på Nattugglan i Björkbackens lokaler. Men kostymen är densamma som vid starten. Lokalerna delas dessutom med förskoleavdelningen Kotten.

– Vi har inte fått något större fast barnmängden ökat. Framför allt hallen är trång när vi har många barn, förklarar Gunnevi Eldståhl, barnskötare på Nattugglan.

Helena Larsson, förskolechef på Nattugglan, håller med.

– Det finns absolut tankar på att vi ska ha större lokaler. Det är något vi jobbar på. Det är trångt. Vi har tittat på det under en längre tid men det är inte så lätt att hitta lokaler, säger hon.

Läs även: Ny lekplats kan börja byggas i år

Många av dem som har sina barn på Nattugglan är föräldrar som jobbar på de större industrierna. Ibland stannar barn från fredag kväll till måndag morgon.

Sedan början av maj har föräldrar bättre möjlighet att lämna över barnen själva, då Nattugglan börjat öppna redan vid 13-tiden. Innan dess gick personalen oftare till de andra förskolorna och hämtade, vilket kräver både tid och planering. Fem personal jobbar 75 procent på Nattugglan och resten av tiden på andra förskolor. Det blir ett pusslande.

– Det är en fantastisk personal som verkligen är flexibla och positiva, säger Helena Larsson.

Läs också: Bygglov för altan beviljas i efterhand

Nattugglans uppgift är att likna hemmiljön, men samtidigt vara en förskola. Gunnevi Eldståhl är i grunden dagbarnvårdare och tycker att nattis är ganska likt att jobba som det.

– Här får man vara med barnen. Man har tid att prata, leka och lyssna på ett annat sätt, säger hon.

De brukar försöka att gå på barnteater, bio och biblioteket ibland. Men det är svårt de gånger det är många barn och bara en personal.

– Då kommer man inte iväg, säger Gunnevi Eldståhl.

Läs också: Så ska barngrupperna i Fagerstas förskolor bli mindre

För barnen som sover över finns våningssäng, spjälsäng, bäddsoffa och madrasser.

– En period kunde vi ha sju barn som sov över. Men nu har det inte varit mer än fyra åt gången, säger Gunnevi Eldståhl.

Nästa år planeras en ny förskola att byggas i Fagersta. Gunnevi Eldståhl tycker att en avdelning som har öppet dygnet runt vore optimalt.

– Det är inget vi har diskuterat ännu. Men det kan mycket väl bli så någon gång i framtiden, säger Helena Larsson.

Annons