Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-kanalerna i marknätet byter plats på tisdag – så får du tillbaka bilden i rutan

Under tisdagen kan det bli det svart i rutan för de som har vanlig tv-antenn. Då byter flera tv-kanaler frekvens. Samtidigt kräver kanaler som Animal planet och flera barnkanaler och nyhetskanaler en modernare tv-mottagare.

Annons

Teracom AB genomför en frekvensomläggning i marknätet för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet. Arbetet, som inleddes i mars 2016 innebär att frekvenser för tv-sändningarna i marknätet kommer bytas, och därför behöver tittare som tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn göra en kanalsökning efter klockan 18.

Tisdagen den 30 maj är det dags för Mälardalen och delar av Dalarna att genomföra frekvensförändringar för tv. Tre stora sändarstationer och ett flertal mindre sändare påverkas av arbetet. Under dagen mellan klockan 10 och 18 kommer det vara störningar och uppehåll i tv-sändningarna.

– Det känns bra att vi kan säkerställa att tittarna får tillgång till lika många tv-kanaler även efter frekvensomläggningen, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef Teracom AB..

Du som har marksänd tv med egen antenn måste därför göra en ny kanalsökning eller ställa in de nya frekvenserna manuellt beroende på vilken tv-mast du använder.

Det innebär också att en del betal-tv-kanaler hos Boxer byter utsändningsteknik, vilket gör att de betal-tv-tittarna som idag inte har en så kallad DVB-T2 mottagare behöver byta utrustning för att kunna se samma utbud som tidigare.

Det rör sig om 20 betal-tv-kanaler som byter utsändningsteknik till DVB-T2/MPEG4. Aktuella frekvenser för Fagersta Jättåsen, Västerås Lillhärad, Avesta Krylbo och Smedjebacken Uvberget hittar du här.

Så här gör du som är kund hos Boxer en kanalsökning.

De här kanalerna kräver DVB-T2-mottagare från tisdag:

BBC World News

BBC Earth

Animal Planet

Axess TV

TNT

History Channel

Boomerang

Investigation Discovery

TV4 Film

Al Jazeera

Cartoon Network

TCM

Horse1

Fox

CNN

Cmore

Eurosport2

Disney XD

Det marksända tv-nätet genomgår en omfattande frekvensomläggning. Under tisdagen är turen kommen till Lillhärad och Jättåsen.

Annons