Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist försenar utredning om skogsbranden

Brottsutredningen kan försenas av försäkringsbolagens krav på skadestånd.

Annons
Bilden är tagen första branddagen vid den skogsmaskin, förd av en förare från Ovanåkers kommun, som misstänks ha startat branden och med personal från räddningstjänsten i närheten. När bilden togs hade branden inte utvecklat sig till den största skogsbranden i modern tid.

Brottsundersökningen om skogsbranden i Västmanland sommaren 2014, där bland annat ett företag från Ovanåkers kommun i Hälsingland figurerar, är uppskjuten på obestämd tid. Anledningen är att parterna i stämningsmålet, där två försäkringsbolag stämmer Stora Enso , har begärt att fler förhör hålls.

– Vi kommer höra fler personer, men vilka och varför kommer hemlighållas tills förundersökningen är färdig någon gång under hösten, säger Christer Sammens, förundersökningsledare på åklagarmyndigheten i Gävleborg.

Det var mitt i högsommarvärmen den 31 juli 2014 som skogen i gränstrakterna mellan Sala och Surahammars kommuner började brinna. Fem dagar senare när branden var under kontroll, hade nästan 14 000 hektar skog brunnit ner, vilket i storlek motsvarar 25 000 fotbollsplaner.

Den skogsentreprenör från Ovanåkers kommun som var lejd av Stora Enso för att utföra markberedning på ett hygge är fortfarande misstänkt för ha orsakat branden.

I försäkringsbolagens stämningsansökan uppges orsaken ha varit att gnistor från en markberedare startade branden, som resulterade i Sveriges värsta skogsbrand i modern tid. Försäkringsbolagen hävdar att Stora Enso har gjort sig skyldiga till brott mot miljöbalken, och att man även bör hållas ansvariga, trots att man hyrde in ett annat skogsföretag för att utföra arbetet.

– Vi anser att Stora Enso bär det yttersta ansvaret för branden, och vi kommer enbart att vända oss mot dem, säger försäkringsbolagens advokat Johan Strömberg.

Om Stora Enso i sin tur kommer kräva skogsentreprenören från Ovanåkers kommun som man anlitade på skadestånd, vill deras försvarsadvokat i nuläget inte kommentera.

Annons