Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist i Fagersta intresserar EU

Jan Eriksson tycker att vattenavgiften i Fagersta är olaglig. EU-kommissionen har nu visat intresse för hans fall. "Det är väldigt positivt", säger Eriksson.

Annons
Jan Eriksson visar upp en kvartalsfaktura från 2013 på 2716 kronor. Hans företag brukade bara 1 kubikmeter vatten och betalar 13,01 kronor för det. Tomtyteavgiften är på 1716,80 kronor. Den fasta mätaravgiften är 456,12 kronor. Därtill kommer moms på 543,22 kronor. På fakturan finns också en minuspost på 13,01 kronor.

Företagaren Jan Eriksson tycker att de fasta vattenavgifterna är för höga och att priset därmed blir orimligt högt för de få kubikmeter vatten han använder.

Han menar att taxans konstruktion inte uppmuntrar till att hushålla med vatten och att den därmed strider mot EU:s vattendirektiv.

– När jag förbrukar mycket får jag ett lägre kubikmeter pris. Det finns inget sparincitament, säger han.

Jan Eriksson vill ha en brukningstaxa som enbart är relaterad till vattenförbrukningen.

– Det ska löna sig att spara på vatten. Kommunen skulle få in alla pengar även med det här systemet, säger han.

EU-kommissionen utreder nu om det så kallade vattendirektivet har införts i svensk lag. En skriftväxling pågår mellan kommissionen och Sveriges regering.

På grund av schablonavgifter finns det få incitament för att minska vattenförbrukningen, skriver kommissionen och hänvisar till en dom om vattenavgifterna i Fagersta kommun.

Fagersta-Posten har tidigare skrivit om fallet. Det rör Jan Eriksson och några andra småföretagare, som alla använder väldigt lite vatten, och som anser att vattenavgiften är olaglig.

Rättsprocesserna gick inte i företagarnas favör. Statens va-nämnd och hovrätten gav Fagersta kommun rätt. Högsta domstolen tog inte ens upp saken för prövning.

– Utifrån svensk lag och rättspraxis så vilar vår taxa på skälig och rättvis grund, säger Harold Nilsson, förbundschef på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK.

Han påpekar att 70 procent av kostnaderna för vattennätet är fasta oavsett hur mycket vatten som används i Fagersta, så länge inte nya vattenverk måste byggas. Taxan som Jan Eriksson vill ha leder till en omfördelning där storförbrukare får stå för en stor del av alla kostnaderna, menar Nilsson.

– I svensk rätt har man menat att det inte är skäligt och rättvist, säger han.

Vad skriftväxlingen mellan Sverige och EU-kommissionen leder till är oklart.

Regeringen har svarat kommissionen att Sverige har en prispolitik som är förenlig med vattendirektivet. Fagerstafallet nämns inte alls av regeringen.

EU-kommissionen hänvisar till sekretess.

– Tyvärr kan vi inte ge fler detaljer om innehållet i den pågående utredningen och överträdelseförfarandet, skriver Georges Kremlis, på EU-kommissionen, i ett mejl till Fagersta-Posten.

Jan Eriksson har skrivit brev till kommissionen, och han är glad över intresset. Han hoppas att det i slutändan ska föra med sig att taxan i Fagersta ändras.

–Jag ger mig inte. Det här rör hela Sverige, säger han.

Kommunalrådet Marino Wallsten (S) säger att han "vill ha en taxa som alla känner är rättvis".

Annons