Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomscenter – en viktig oas

Hur är det att vara ung i Fagersta i dag? Med anledning av senaste tidens oroligheter besökte Fagersta-Posten Ungdomscenter i stan.

Annons
Från vänster: Tuva Persson, Alma Sundström, Leyla Chabbani, Klara Nilsson är stammisar på Ungdomscenters tjejkväll.

Fagersta-Posten har besökt Ungdomscenter vid två tillfällen för att försöka få en hint om svaret på frågan ”Hur är det att vara ung i Fagersta i dag?”.

Varje måndag är det tjejkväll. Grupper av tre-fyra tjejer sitter utspridda i lokalerna, fikar och pratar. Jag slår mig ner vid fyra åttondeklassare, som alla är stammisar.

Vad brukar ni göra om kvällarna?

– Man är hemma, på ungdomsgården eller åker runt i bil. Vi är ute också, men i grupp, då känner man sig tryggare, säger Leyla Chabbani.

De uttrycker alla en känsla av ett otryggare klimat på stan om kvällarna.

– Man vågar inte gå ut själv om man är tjej, det är skillnad mot för typ två år sen, säger Leyla.

– Det är killgäng som driver runt och jag tror grupptrycket påverkar att man gör dumma grejer. Det blir svårare att sluta, tror Tuva Persson.

Tjejkvällen har funnits i några år och fritidsledaren Satu Saranpää har arbetat hårt med att få alla tjejer att känna sig välkomna.

Nästa gång jag kliver ur skorna i Ungdomscenters entré är det tisdagskväll och vid halv sju-tiden är ett tiotal ungdomar på plats. I pingisrummet studsar bollen mellan Ali Shirzai, Arshia Fartousi och Hassan Ibrahim.

– Vi är här nästan varje dag, det är bra att ha någonstans att gå. Men jag saknar ett biljardbord, säger Ali Shirzai och lägger en säker serve.

Det var två år sedan Ungdomscenter flyttade in i det rosa huset mellan Risbroskolan och Fagerstahallen.

I ett mindre rum finns en nyskapad studiomiljö med mixplatta och inspelningsmick. Här har Emelie Sundström, Amalia Eldståhl och Blerim Baruti något stort på gång. Jag får störa i den kreativa processen när det visar sig att de funderat över klimatet för ungdomar i stan.

– Jag har både upplevt och hört om skadegörelse och stölder. Det är mycket som har förändrats jämförelsevis med för något år sedan, säger Emelie Sundström.

Hon tycker att respekten från yngre ungdomar inte är på samma vis som förut.

– Många känns mer kaxiga och respektlösa nu, ibland upplever man att de kan säga vad som helst till vem som helst.

Amalia beskriver också grupptrycket som en stor faktor till varför det blivit så.

– Det är annorlunda när man möter en person från ett gäng ensam.

Fler ungdomar dyker upp med tiden, snart är ljudvolymen något högre, men god och lugn stämning.

I samtal med ungdomar och personal under kvällen får jag höra om gänget av Fagerstakillar som skapar oro samt en grupp nyanlända ungdomar som tidigare ska ha förföljt tjejer utomhus samt ställt till bråk.

En teori är att när den stora vågen flyktingar kom till stan hade många svårt att hitta en plats i samhället och det blev oroligt kring dem.

– De kommer från en annan kultur som är mer hårt hållen och när de kommer hit så blir det för mycket frihet på en gång, tror en jag pratar med.

Problemen ledde till att den gruppen blev portade från Ungdomscenter.

– Men vad gör de i stället? frågar sig Satu Saranpää som är en av fritidsledarna på plats under kvällen.

Teemu Sulin är den andra. De, om några, har stor insyn i hur det är att vara ung i Fagersta i dag. De pratar också om respektlösheten från yngre ungdomar som ett nytt fenomen.

– Man funderar på vad det beror på, säger Satu. Jag tänker att den här årskullen generellt har lite andra hemförhållanden, att skilsmässostatistiken börjar ge ringar på vattnet.

Satu och Teemu vittnar om en mestadels lugn miljö på Ungdomscenter. Förutom det som tillhör den normativa friktion som uppstår när folk är i grupp, så ses Ungdomscenter som en oas, fritt från tjafs och otrevligheter. Att ha någonstans att vara, känna tillhörighet och ha meningsfulla aktiviteter är viktigt, tror fritidsledarna.

På helgkvällar brukar runt 60 ungdomar dyka upp. Risbro och Brinellskolan har tillsammans 1079 elever.

Vad gör de som inte är här tror ni?

– Att syssla med någon idrott eller sitta hemma och spela spel är nog det vanligaste, tror Satu.

Oroligheter och skadegörelse är det ju trots allt en bråkdel av ungdomar som sysslar med.

– Man får ju se så mycket bra också. Den här generationen är mycket bättre på att ta olikheter och är mer toleranta mot oliktänkande. Det är nog lättare att vara den man är i dag, tror Satu.

Det börjar röra på sig nere på gräsplan utanför fönstret. Ett gäng killar står där, någon sparkar till en cykel. När jag lämnar Ungdomscenter står två polisbilar utanför, någon har krossat en ruta på skolan. En polis samtalar med ett stort gäng killar, stämningen är lugn.

Att tro sig ha svaret på frågan ”hur är det att vara ung i Fagersta i dag”, efter några timmar på Ungdomscenter, är naivt. Men jag går från gården med en känsla av att i alla fall ha gläntat lite på dörren till inblick i ungdomslivet.

Läs också: Stökigt på stan bland Fagerstas ungdomar

Emelie Sundström, Blerim Baruti och Amalia Eldståhl skapar en ny sfär av musikproduktion på Ungdomscenter. De vill gärna arbeta för att få med fler som kan finna en plats bakom mixerbordet och micken.
Satu Saranpää och Teemu Sulin är två av fritidsledarna på Ungdomscenter. De har god insyn i hur livet för Fagerstas ungdomar är just nu.
Ali Shirzai kommer ofta till Ungdomscenter för att spela pingis och hänga med kompisarna. Det är viktigt att ha något att göra efter skolan, tycker han.
Annons