Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprört under extrainsatt Fagerstamöte

Politikerna skulle välja nya toppnamn. Men mycket kom att ändras under det extra fullmäktigemötet.

Annons
Stig Henriksson (V) under måndagskvällens extrainsatta fullmäktigemöte.

På måndagskvällen var det tänkt att det nya styret i Fagersta, med Socialdemokraterna och Moderaterna, skulle formeras i den politiska organisationen. Så blev det inte – åtminstone inte fullt ut.

– Det är intressant att notera vilken oreda S lyckas skapa alldeles på egen hand. Eller kanske är det deras nya samarbetspartner Moderaterna vi ska skylla på, säger Pia Boiardt (V) under mötet.

Förslaget från det nya styret, genom valberedningen, var inför mötet bland annat att välja bort Vänsterpartister från poster i kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens presidier. Totalt handlade det om nio punkter med nya namn på olika poster.

Men under mötet kom det nya bud. Totalt återremitterades sju punkter.

Det var endast två förslag om nya namn på topposter som gick till beslut : ordförande för utbildnings- och fritidsnämnden samt ordförande i Norra Västmanlands utbildningsförbunds direktion.

Ny ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden är Sune Andersson (S). Han går in istället för Pia Boiardt (V).

Ola Wahlsten (S) föreslås bli ny ordförande för NVU. Det förslaget skickar fullmäktige till direktionen för NVU för beslut. Men – när det är gjort kommer Vänsterpartiet att överklaga nomineringen.

–Om direktionen begår ett lagbrott så kommer vi att överklaga det lagbrottet till Förvaltningsrätten, säger Stig Henriksson (V) efter mötet.

Partiet hänvisar till kommunallagen. Vänstern hävdar att det är ett lagbrott att ändra i kommunala nämnder där majoriteten redan har ordförandeposten samt i direktionen för kommunalförbunden.

Alla de andra förslagen, bland dem val av presidium i kommunstyrelsen och val av presidium i socialnämnden, kommer att tas en vända till i valberedningen innan det återigen kommer till fullmäktiges bord.

–Det är inte gratis ha ett extra fullmäktige. Då bör man vara lite bättre förberedd än att man måste återremittera ärende efter ärende, säger Stig Henriksson och fortsätter:

–Särskilt som vi inom V i valberedningen har påpekat att så där kan man inte göra.

Marino Wallsten (S), kommunalråd, kommenterar de sju återremitteringarna:

– Det har varit jul och nyår och alltså ganska kort om tid för valberedningen att bereda ärendena. Det man gör nu är att skaffa sig extra tid.

Han fortsätter:

–Ambitionen är förstås alltjämt att byta ut ledamöter där det kan bytas ut. Men valberedningen kommer att säkerställa att allt går till som det ska.

Annons