Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinera dig mot influensan

Om några veckor bryter influensasäsongen ut.
Till dess vill landstinget få så många som möjligt ur riskgrupperna att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.
Den 11 oktober drar årets vaccineringskampanj igång.

Annons

Under årets vintersäsong räknar forskarna med att tre olika influensavarianter kan dra in över landet. Det handlar om den så kallade svininfluensan, den aggressiva Influensa A (H3N2) och Influensa B.

Följaktligen är årets vaccin, precis som förra årets, riktat mot alla dessa tre typer. Men det vaccin mot svininfluensan som finns med i år ska inte förväxlas med det vaccin som gavs under den pandemiska influensan vintern 2009—2010. Detta vaccin, som enligt vissa studier förknippats med narkolepsi, innehöll så kallad adjuvans, en förstärkare, som årets influensavaccin inte innehåller.

Varje år dör i snitt cirka 1 000 personer av säsongsinfluensa. Men hur många som smittas och hur många som dör beror på vilken eller vilka virusstammar som aktuella. Under säsongen 2008-2009 dog 2 600 personer i Sverige till följd av säsongsinfluensa.

I fjol dog tio personer av svininfluensan och sex personer fick vårdas i en hjärt-lungmaskin på grund av sjukdomen.

Landstingets målsättning är att mottagningarna i länet ska vaccinera minst 75 procent av personer i riskgrupperna - multisjuka, extremt feta personer, vissa kroniskt sjuka, gravida utan skydd mot svininfluensan och alla personer över 65 år. Personer ur riskgrupperna får vaccinera sig gratis, medan det för andra kostar några hundralappar.

Landstinget garanterar att det finns vaccin till alla.

Jussi Svensson

Annons