Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värkpiller tas bort från butikshyllan

Från och med första november säljs värktabletter med paracetamol återigen bara på apotek.

Annons
Under 2015 har landets Icabutiker haft en tillväxt på cirka tio procent. ”Våra kunder älskar att slippa gå till två ställen för att handla. Det blir jobbigt nu när de har vant sig”, säger Stefan Barklund, chef för Ica Fontänen i Västanfors.

Anledningen är att fallen med överdosering av paracetamol har ökat.

– Beslutet grundar sig på en tydlig ökning av antalet förgiftningar till en oacceptabelt hög nivå, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Stefan Barklund, butikschef på Ica Fontänen i Västanfors, uppfattar det receptfria i butiken som uppskattat av kunderna.

– Värktabletter säljer bra men kan vi hjälpa till att minska missbruket så ställer vi oss bakom det så klart, säger han om säljstoppet.

Stefan Barklund har inte sett att kunder handlar flera askar tabletter åt gången.

– Det brukar bara vara en ask, säger han.

Regelverket säger att läkemedel måste vara inlåsta eller vara under direkt uppsikt av butikspersonal. Butikerna väljer själva hur de vill göra så länge de följer reglerna.

Stefan Barklund har valt att ha receptfria läkemedel bakom kassan, där risken för snatteri är minimal. Precis som med öl och tobak gäller 18-årsgräns för att få handla. När läkemedel registreras i kassan visar skärmen ett meddelande om legitimationskrav.

Centralt har Ica inte något stort läkemedelslager.

– Tar det slut i oktober kan nog försäljningen vara slut redan då, bedömer Stefan Barklund.

Säljstopp i butik för paracetamol

Paracetamol används mot lättare smärta och feber. Rätt använt är paracetamol säkert. Överdosering kan orsaka livshotande skador på levern. Stora doser är särskilt skadligt vid regelbunden hög konsumtion av alkohol eller vid nedsatt leverfunktion.

Säljstoppet i vanlig butik gäller bland annat: Pamol, Alvedon, Reliv och Panodil.

Receptfria läkemedel inklusive paracetamol säljs i dagligvaruhandeln sedan 2009.

Samtalen till Giftinformationscentralen om paracetamol har blivit fler. Sedan 2009 har förgiftningsfallen ökat med cirka 40 procent.

Svensk dagligvaruhandel anser att beslutet om säljstopp är fattat på lös grund då annat förändrats under samma period, bland annat har apoteken blivit fler, öppettiderna generösare samtidigt som 18-årsgräns inte tillämpas. En viktig service går nu förlorad, anser organisationen.

Källa: Läkemedelsverket ochSvensk dagligvaruhandel

Annons