Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanfors IF - 100 år av kamratskap och sport

På biblioteket pågår en utställning om Västanfors IF. En av föreningens eldsjälar Anders Wossmar, vars hjärta klappar för föreningen, berättar varmt om en lång idrottshistoria.

Annons

Genom sitt långa engagemang i föreningen har Anders Wossmar fått förmånen att träffa många idrottsprofiler. Men det viktigaste enligt honom är kamratskapen som följt med som en röd tråd i föreningen under de hundra åren.

Västanfors IF står bakom utställningen på biblioteket och Anders har genom att kolla i föreningsarkiv och prata med personer som var verksamma förr, fått ta del av en lång idrottshistoria.

Läktarbygge. Läktaren på Västanfors IP håller på att byggas. Bilden är från 1950-talets början. I mitten står styrelseledamot i kommunfullmäktige Gösta Andersson. Läktaren invigdes på nyårsdagen 1954.

– Den största förändringen skedde i samband med att herrlaget tog SM-guld i bandy 1954, säger Anders.Under den säsongen sattes publikrekord på Västanfors IP med 5816 personer. Ett rekord som håller i sig än idag.

Läs mer:

Under åren har Anders varit ungdomsledare, materialförvaltare, domare och sedan 1969 är han med i föreningens entregrupp. – Jag har varit med så länge att jag vågar sticka ut hakan. Pusselbitarna till att Västanfors IF har blivit hundra år är alla duktiga medarbetare som har bidragit till föreningen.

Anders Wossmar dömer dammatch i damallsvenskan i slutet på 1980-talet.

– spelare, ledare, volontärer, de som skottat snö eller målat linjer, säger Anders.Historien om Västanfors IF startade redan 1909, några fotbollsspelande killar som växte upp vid Västanfors hytta tog kontakt med en herre vid namn Emil Carlsson. Då började de första diskussionerna men det dröjde sju år innan föreningen bildades. Från början fanns sporter som simning, fotboll, orientering, cykel, friidrott och boxning.

–När bandyn kom in i bilden spelades den på sjöis. En tidningsnotis från 1933 visade en bandymatch på Slohagsviken, säger Anders.

Från början var det mest killar som spelade i föreningen men i slutet på 1960-talet ville några fotbollsspelande flickor prova på bandy och ha skridskor som pojkarna. –Jag minns att jag kapade bort taggarna på konståkningsskridskorna och tjejerna var förbaskade att pappa inte hade några gamla rör de kunde åka på, säger Anders.

Intresset ökade och Västanfors IF hade dambandylag i allsvenskan. Anders var själv domare. Så småningom tonades dambandyn ner. Det fanns inte ekonomi, vilket var synd menar Anders.

Flera sporter har försvunnit från Västanfors IF genom åren. Anders menar att det blev en naturlig avknoppning då intresse saknades eller nya föreningar bildades. Västanfors IF satsade på herrbandy, flera ungdomslag i fotboll samt damfotboll. På 1990-talet bildade föreningen aktiebolag och i samband med det lämnade Västanfors IF över ansvaret av idrottsplanen till kommunen. Västanfors IF och Västanfors BK bildades i början på 2000-talet.

Anders berättar om många höjdpunkter med Västanfors IF genom åren men har ett favoritminne.

–När spelaren från bygden Sören Boström, landslagskapten i bandy, var med och vann bandy-VM i Ryssland 1981.

Anders tror på ytterligare ett 100-årsjubileum – Det finns fjärde generationens spelare i Västanfors IF, det ligger i blodet, säger Anders.

Annons