Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi undanhåller inte någon information"

Anna Fridén, informationsansvarig på länsstyrelsen, svarar på kritiken om bristanden information under branden. Hon förklarar även varför ingen får återvända till Stabäck och Snyten.

Annons

Tidigare i dag besökte Fagersta-Posten krisledningscentrumet i Ramnäs. Vi passade på att ställa några frågor till Anna Fridén, informationsansvarig för länsstyrelsen.

Hur bemöter du den kritik som väckts angående bristande information när elden kom till Stabäck?

- Det gick väldigt fort. Det var 33 grader varmt, det blåste och det brann. Vi blev överrumplade av över de rapporterna vi fick. Men det var otroligt varmt och torrt och så vind på det, det är ofattbart omfattande, även för oss som jobbar med det här, säger Anna Fridén.

Informationen i efterhand?

- Det är väldigt viktigt att informera de boende. Men vi måste vara försiktiga med vad vi går ut med. Vi måste ständigt bedöma vad vi ska informera om och till vem. Vi undanhåller inte någon information.

Kommer familjer att få stöd som drabbats av krisen?

- De kommer att få stöd på olika sätt. Vissa hus står kvar men vissa människor har förlorat sina hus. Vi förbereder att erbjuda krisstöd åt de som behöver. De kommer ha många frågor, blanda annat försäkringsfrågor, säger hon.

Varför får människor inte flytta tillbaka till Stabäck och området kring Snyten?

-Det brinner i trädens rötter vilket gör träden väldigt ostabila vilket kan leda till att minsta vindpust kan leda till att träd faller över vägen i det området. Det glöder och ryker i skogen som befinner sig väldigt nära vägen. När vi åkte där under torsdagen så var den brandmannen vi åkte med väldigt observant på om träd skulle falla. Vi arbetar med att göra vägarna kördugliga.

Annons