Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att Fagersta planerar för att bygga nytt

Trycket på bostäder i Fagersta är stort och det behöver byggas nytt. Därför kan kommunen komma att utarbeta en plan för bostadsbyggande.

Annons

De ordentligt upptrissade priserna i Fagersta visar att det råder bostadsbrist. Politikerna i kommunstyrelsen föreslår att kommunen ska arbeta fram en plan för hur och var bostäder ska byggas. Kommunfullmäktige på måndag 28 september tar ställning till förslaget.

– En av våra stora utmaningar de kommande åren är att klara av bostadsbehovet, säger kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S).

Kommunstyrelsens förslag kommer efter en motion från vänsterpartisterna Shiro Biranvand och Pirkko Heikkinen. I den lyfter de fram vikten av att kommunen bygger nya bostäder.

– Vi har inte byggt på många år. Det vi behöver är moderna och billiga lägenheter till olika yrkeskategorier. Det måste hända, det är otroligt viktigt, säger Shiro Biranvand.

De kommande åren går en stor del av befolkningen i Fagersta i pension. Det finns inte tillräckligt med resurser i kommunen för att tillsätta vakanserna och därför blir en ökad inflyttning avgörande. Då måste det till fler bostäder.

– Utmaningen är att säkerställa bostadsbeståndet. Vi behöver bli ännu fler i Fagersta, även om kommunen är under tillväxt, säger Wallsten.

Arbetet med bostadsplanen kommer att påbörjas så fort Fagerstas fördjupade översiktsplan är klar under första kvartalet nästa år.

Flera misslyckade försök

De senaste åren har Fagersta gjort flera försök att initiera byggprojekt. Hittills har alla försök utom Norra Sjöhagen runnit ut i sanden.

Kottmossen: Kommunen sänkte priser på marken, utan framgång.

Mittemot Malmen: Här har det länge planerats för seniorboende. Ännu har ingen byggherre nappat. Det kan bli kommunen som bygger här.

Annons