Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öka intresset för vården

Vården skriker efter folk. Men intresset för vårdprogrammet är svagt. Den första elevkullen har nu gjort ett läsår.

Annons
Lärarinnan Siska Laurila tar blodtrycket på eleven Fanny Brandberg.

De är inte många i klassrummet på Brinellskolans vårdprogram, men de som är där ser ljust på framtiden i deras kommande yrkesliv.

– Det finns så mycket olika jobb man kan få efter utbildningen, det är så mycket fler alternativ i branschen än att ta hand om äldre vilket många verkar tro, säger eleven Fanny Brandberg.

Vård- och omsorgsprogrammet avslutar sitt första år, efter att ha återuppstått på Brinellskolan. Intresset har, vid en första anblick, inte varit stort; förra året endast en behörig förstahandssökande och i år tre.

Men på grund av intresset från nyanlända, som kompletterat sin behörighet under sommaren, kunde programmet starta i höstas med sju elever samt fem som följer programmet i väntan på att bli behöriga.

Sisko Laurila, lärare i vård- och omsorgsämnena, tror att intresset från nyanlända beror på att yrket innebär en direkt utgång till arbete.

– Men också ett intresse för att arbeta med gamla, det finns en annan tradition att ta hand om sina äldre i många kulturer, säger Sisko Laurila.

Att fler nyanlända söker sig till programmet hoppas Sisko är en trend som kommer fortsätta. Det skulle innebära en injektion av ny arbetskraft inom vården.

Undersköterskeyrket är också en bra grund för att läsa vidare till sjuksköterska och sjukgymnast.

För att öka intresset för utbildningen tror Sisko på att uppmärksamma att programmet är högskoleförberedande.

– Många är nog rädda för att det ska stanna vid undersköterska, men det går utmärkt att läsa vidare och erfarenhet från undersköterskeyrket är mycket värdefullt, säger Sisko Laurila.

Bilden av stress och den höga arbetsbelastningen inom äldreomsorgen är en annan bidragande faktor till det ljumma intresset, tror hon.

– Klart att det kan vara stressigt. Men under året har vi haft introdagar ute i arbetslivet som har varit mycket populära och många fick ”aha-upplevelser” och tyckte det var jättemysigt.

Hur ser arbetsmarknaden för undersköterskor ut i Fagersta?

– Just nu är det stora pensionsavgångar här inom äldreomsorgen. Inom sjukvården har det alltid varit lite svårare för undersköterskor att få jobb.

Eleverna Lisa Söderblom och Fanny Brandberg valde båda vård- och omsorgsprogrammet efter att ha inspirerats av deras mammor som jobbar inom vården. Och med det valet, är de efter ett läsår, väldigt nöjda.

– Programmet var mycket roligare än jag trodde det skulle vara. Jag trodde det skulle vara kul men inte så här kul, säger Lisa Söderblom.

Läs mer: Så populära är Brinellskolans program

Sisko Laurila, vård- och omsorgslärare på Brinellskolan.
I utbildningen lär sig eleverna bland annat människans anatomi.
Annons