Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallsten: "Ökning av antalet elever närmsta fem åren"

Fagerstas kommunalråd om vad barnen kan förvänta sig av skolan och hur Fagersta ser ut om tio år. 

Annons
Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Vad kan barn och ungdomar i skolan förvänta sig för stöd från Fagersta kommun?

Skolan står inför stora utmaningar och vi ser från kommunens sida att vi måste investera rejält i verksamheten för att kunna säkerställa att alla elever ges förutsättningar att klara av skolan med godkända betyg. Vi ser en ökning under de närmaste fem åren av antalet elever och behöver främst bygga ut skolorna och få till rimliga klasstorlekar och med det fler lärare och resurspersonal.

Läs mer: "Det är jättekul att gå i skolan" Läs mer: Nya elever varje vecka till Norberg

Hur ska vuxna kunna lära sig svenska snabbare?

Människors jobbetablering och med det egen försörjning måste stå i centrum då många personer oavsett bakgrund står utanför och har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Språket är för nyanlända en nyckel, men det måste gå snabbare att ta sig till ett eget arbete, med hjälp av utbildningar som kombinerar praktik och jobb, validering av kompetens och snabbspår för dem som inte behöver särskilt stöd.

Läs mer: Nära en fördubbling av elevantalet på SFI

Vad tycker du om regeringens integrationspolitik?

Regeringen har i samband med flyktingkrisen i höstas visat stor handlingskraft och tagit en del tuffa men nödvändiga beslut för att få ordning och reda i flyktingmottagandet. De som kommer till Sverige förtjänar ett värdigt mottagande och goda förutsättningar till eget arbete och samhällsgemenskap och det krävs att fler kommuner måste göra mer, precis som fler länder i EU måste, för att integrationen ska gå riktigt bra.

Läs mer:Toppolitiker om läget i norra Västmanland

Hur har kommunen förändrats om tio år?

Framtiden för Fagersta ser ljus ut, förutsatt att vi tar vara på möjligheterna och vågar satsa brett på utbildningar som leder till arbete lokalt, på att få fler människor att flytta hit och arbeta här och få fler som pendlar hit. Vi behöver bygga ut befintliga verksamheter inom skolan och äldreomsorgen för att klara av ett ökat invånarantal, vi behöver bygga bostäder och ordna ett större utbud av boendeformer och det kommer att krävas satsningar på att få fler företag att förlägga sina verksamheter här liksom satsningar på att stimulera nyföretagandet i kommunen.

Läs mer: Fikastund där språket gör gott

Så har de andra kommunalråden svarat:

Norbergs kommunalråds svar kan du läsa här

Skinnskattebergs kommunalråds svar kan du läsa här .

Annons