Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstabor lanserar lokalbryggd öl

Fyra finsmakare ligger bakom den Fagerstabryggda ölen Octabrew. I juli finns den handgjorda IPA:n i Systembolagets sortiment.

Annons
Egen öl. Rune Meek, Jimmy Kristo och Jonas Fredsvik är tillsammans med Andreas Fransson de som ligger bakom den lokabryggda ölen Octabrew – en handgjord American IPA.

Nu kan vem som helst bli varse om hur öl från Fagersta smakar. Den lokalbryggda ölen Octabrew, tillverkad av fyra herrar från trakten, ingår från och med första juli i Systembolagets sortiment.

Fyra ölälskare – Jimmy Kristo, Rune Meek, Jonas Fredsvik och Andreas Fransson, slog sina förmågor ihop och tog en hobby till en högre nivå. Allt började förra sommaren då Jimmy Kristo smakade på öl som Rune Meek bryggt hemma.

–  Jag tyckte att det smakade svinbra, vilket ledde till att vi började diskutera om vi skulle spinna vidare på något, säger Jimmy Kristo.

Rune Meek har haft ölbryggandet som en hobby under många år, men aldrig satsat kommersiellt förrän han gick ihop med de andra.

– Grejen är att Rune är vår bryggare, han är navet. Och Jimmy har jätteintresse och jag dricker, haha!, säger Jonas Fredsvik och skrattar.

Alla har sina uppgifter i tillverkning och distribution av ölen, och tillsammans utgör de företaget Octabrew, som också är namnet på deras första öl.

– Varför vi heter Octabrew är för att tanken från början var att brygga i åttkantiga kärl, vilket relaterar till en bläckfisk, men vi insåg snabbt att det inte gick. Namnet kändes dock klockrent direkt, förklarar Jonas Fredsvik.

– Sen har ju tanken också alltid varit att det ska låta internationellt, tillägger Rune Meek.

Ölen Octabrew är en American India Pale Ale, även kallat IPA. Vad som gör den till en sådan är att alla humlesorterna i ölen är amerikanska. Ölen är 7,5-procentig och hör till de starkare sorterna.

– Den är en specialöl och de som gillar sådant kommer även att gilla den här. De som oftast beställer en stor stark kommer nog inte att tycka om den lika mycket, säger Jimmy Kristo.

Smaken har tagits fram efter killarnas egna tycke. Rune Meek beskriver den som besk med en smak av citrus och karamell, och än så länge har reaktionerna varit positiva.

Även om företagarna satsar på att gå internationellt tycker de att det är viktigt att det blir stort intresse i Fagersta, med anledning av lokalförankringen. Jonas Fredsvik, som drivit Bed and Breakfast och varit krögare i många år, får ofta frågan om de har någon lokalbryggd öl.

– Det är så roligt att kunna säga att vi faktiskt har en öl som är brygd här i Fagersta. Vi serverar ju den på några lokala krogar och restauranger här redan, säger Jonas Fredsvik.

Att få in ölen på Systembolaget var något de upplevde som smidigt. Det hårda arbetet låg i tillverkningen, då allt görs för hand i en lokal i Fagersta.

– Varje öl som folk dricker har vi tagit i. Från tappning av flaska, till torkning och etikett. Det är ett jäkla jobb men det är det värt, säger Jimmy Kristo.

Nu hoppas företaget att efterfrågan ska bli stor i Fagersta så att de kan fortsätta med sin hobby. En ny ölsort och en jul-öl finns redan planerad.

Ett bra team. Jonas Fredsvik menar att dessa tre tillsammans med Andreas Fransson utgör en bra grupp.
Annons