Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fagerstafödde manusförfattaren hyllas

Nu kan du höra en föreläsning om Himlaspelet på Bruksmuseet.

På tisdagen 5 juli kan den som inte sett Himlaspelet få möjlighet att höra Leksandsprästen Sture Lundqvist berätta om drängen Mats Erssons öden och äventyr i spelet.

Rune Lindström kommer under sommaren att uppmärksammas genom olika arrangemang i sin hembygd. Han skulle i år ha blivit 100 år. Trots att han i unga år flyttade till Leksand, var banden med barndomsstaden starka.

Läs mer: En dalkarl med rötter i Fagersta

Himlaspelet räknas i dag som en del i det svenska kulturarvet. Dekor på scenen var sex kurbitstavlor, dessa målade Rune på hoptiggda kartonger inför premiären på Paradplatsen i Leksand år 1941.

Under många år byggdes en estrad upp i Sammilsdalen, men i dag ges föreställningen inomhus i Sveasalen i Leksand.

Sture Lundqvist är en anlitad berättare och publiken följer spelet genom kurbitsmålningarna.

Han har själv många minnen från föreställningen. Mellan åren 1979-1983 hade Sture rollen som Herrens ängel i spelet.

Sture prästvigdes 1966 och flyttade till Leksand 1972. Han är nu pensionär, men vikarierar som komminister i Gustafs, söder om Borlänge.

Rune Lindström var ende son till Anton och Hildur Lindström och han föddes i Västanfors. Han kom att bli en stor poet, konstnär och filmskapare. Den äldre generationen Fagerstabor känner honom mest som skaparen av Himlaspelet. Men han hade många andra strängar på sin lyra.

– Allt jag gör, det gör jag för att det ska finnas kvar, och då blir jag en förmedlande länk, yttrade Rune en gång.

Så rätt han fick.

Läs mer: Riksspelman och skådespelare fyllde kyrkan

Läs mer: Midsommarkänsla i kyrkan