Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstagrabb blev västeråsare

1980 är ett minnesvärt år för Mikael Stenås. Då såg han nykläckta Gyllene Tider och slog VIK Hockey i DM-finalen med skrällaget Fagersta.

Annons
Jubilar. Den 13 augusti fyller den politiskt engagerade whiskyälskaren Mikael Stenås 50 år.

Mikael Stenås föddes 1964 i Fagersta. Vid åtta års ålder skildes hans föräldrar och modern flyttade till Västerås där Mikael spenderade varannan helg, eljest bodde han kvar hos sin far.

– Jag var förbannad till en början men insåg snart att det var bra att de skilde sig. Jag hade en bra uppväxt.

Fadern var fackligt och politiskt engagerad och Mikael följde ofta med till slipsmässiga möten; de var ett lika vanligt förekommande bakgrundsbrus till hans barndom som sport på tv:n eller Gyllene Tider på LP-spelaren.

Mikael engagerade sig tidigt i politik och hade patos både då som nu. Blott 14 år gammal blev han ordförande för SSU i Fagersta.

– Med det mesta här i livet tänker jag att det värsta som kan hända är att det går åt helvetet. Det hjälper mig att genomföra saker.

Ishockey spelade en central roll i Mikaels liv tills han fyllde 16 – och han avslutade minst sagt på topp. Hans Fagersta vann mot favorittippade VIK i DM-finalen. I Mikaels lag spelade bland andra Ulf Samuelsson och Tomas Sandström, vilka båda har spelat i NHL.

– De bar laget. Personligen var jag aldrig något vidare, säger Mikael sorglöst.

Samma år som han blev DM-mästare kom Gyllene Tider till Fagersta. Bandbokaren lyckades boka succébandet precis före genombrottet, vilket innebar att Mikael och nästan halva Fagersta såg Gyllene Tider i dess begynnelse.

– Annars är jag ett stort fan av Bruce Springsteen och Ulf Lundell. Jag ska se Lundell på Skansen dagen efter min födelsedag.

Mikael lämnade Fagersta 1990 för att flytta till Västerås och har sedan dess haft en rad olika yrken, delvis inom IT-branschen.

– Jobb där man kan lösa problem ger mig tillfredsställelse.

I dag är han anställd av Västerås stad som koordinator i valkansliet. Mikael har varit engagerad i politik större delen av sitt liv och suttit i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna tre perioder.

– Det jag gillar med att vara koordinator är den högtidliga känslan av att jobba med vad som är grunden i demokrati – att rösta.

Mikael skilde sig för fem år sedan och har två grabbar, en 22-åring och en 14-åring.

Sedan tre år tillbaka är han särbo. De brukar gå på konserter och motionera tillsammans.

– Hon påstår att jag behöver det, haha.

Fagerstagrabben som blev västeråsare känner i dag att han är lycklig. En förnimmelse av frihet uppfyller honom när han traskar omkring i sin trädgård på Erikslund, där han bor i en villa.

– Barnen är relativt frigående och jag kan göra lite som jag vill.

Annons