Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstaraggare kör till Power Meet

Re­dan i går smyg­star­ta­de Po­wer Meet. I dag kom­mer Ro­ger Fri­dolfs­son från Beautytown Cruisers att vara på plats

Annons

Fagersta/Västerås. I helgen rullar gamla amerikanska bilar runt på Västerås gator i låg och behaglig fart. Där arrangeras nämligen världens största bilträff med över 20 000 besökande fordon.

Ljudet från Roger Fridolfssons Ford Mercury Marquis hörs från långt håll. Ur bilens stereo hörs högt spelande rockabillymusik, och föraren är riktigt laddad.

– Helgen kommer bli en gigantisk fest med gamla bilar, det är årets höjdpunkt, säger Roger Fridolfsson.

I dag ska Roger och hans vänner från bilklubben Beautytown Cruisers samlas för att åka till Västerås och delta i bilträffen Power Big Meet.

– Vi är ett gäng från klubben som åker tillsammans till Västerås. I dag kommer vi åka runt i staden och känna på stämningen. Det blir nog en hel del alkohol och full rock n’ roll, säger Roger Fridolfsson.

På bilträffen i Västerås samlas en stor mängd människor från alla världens hörn för att titta på bilar och delta i den klassiska cruisingen.

– Jag måste nog ha varit där omkring 15 gånger, och det är lika häftigt varje gång, säger han.

Sedan 1984 håller träffen till på Johannisbergs flygfält. Där ställer deltagarna upp sina bilar så att besökarna kan kolla på dem, och i anslutning till bilarna finns en stor marknad.

– På marknaden finns allt mellan himmel och jord. De säljer bildelar, kläder och hamburgare, säger Roger Fridolfsson.

Roger, som ser den stora marknaden som en av höjdpunkterna, har förberett sig väl inför helgen.

– Det är en fantastisk stämning på marknaden. Vi har packat filtar och solstolar så att vi ska kunna sitta där och träffa massa andra raggare och bekanta som vi annars inte träffar så ofta.

Hotellrum och campingplatser runt Västerås är sedan länge uppbokade av deltagare. Men för Roger och hans vänner från Fagersta är det inget problem.

– Vi åker hem på kvällen. Det är skönt att kunna duscha riktigt och sova i sin egen säng. Vi har ju faktiskt inte så långt hem.

Vid bilträffen är det många som dricker sig berusade och har det trevligt. Den stora mängden alkohol är något som nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande vädjar att deltagarna ska ta det lugnt med.

– Alkoholen är inte ett problem. Det bidrar bara till att höja stämningen och få i gång festen. Ett annat problem är de bilar som kommer till festen som inte har där att göra. Alltså, träffen är ju till för amerikanska bilar, inte för gamla Volvo 740, säger Roger.

Roger äger själv en gammal Ford från 70-talet som han tycker hör hemma på träffen. Han ser också fram emot den stora bilfesten.

– Det är en fin bil som går bra. Inredningen är lite tråkig men annars fungerar den riktigt bra. I helgen ska vi ha kul!

JONAS MATHSSON

[email protected]

Annons