Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstas golfbana fyller 40 år

I år är det 40 år sedan Fagerstas golfbana invigdes. Legenden Sven Tumba, golfprofilen Lars Tillman och Fagerstasonen Allan Lindberg var först ut att gå den då nio hål långa banan.

Annons
Sven Tumba slog det första utslaget på Fagerstas golfbana.

Den 14 juni år 1974 är ett historiskt datum för Fagersta golfklubb. Det är nämligen datumet då golfbanan invigdes.

Men redan på 60-talet bildades Fagersta GK som lade grunden för golfbanans existens.

Under början av 60-talet flyttade ett gäng golfintresserade killar till Fagersta för att börja arbeta på Seco. Och när det inte fanns någonstans att spela i den nya staden fick de bege sig till Avesta eller Ludvika.

– Det var där vi kunde spela. Jag hade börjat spela golf i Uppsala, där jag bodde innan. Och när vi var på väg för att spela i Ludvika en gång kom vi fram till att vi borde bilda en golfklubb. Och på den vägen är det, säger Lars Tillman, som var en av de drivande krafterna till att golfbanan kom till.

Några år senare kom klubben fram till att det inte heller vore så dumt med en golfbana i Fagersta. Och tillsammans med kommunen började planen smidas för att få till en spelbar bana.

– Hade det inte varit för kommunen hade det inte blivit någon golfbana. Det är viktigt att poängtera att kommunen hade ett intresse för att golfbanan skulle bli till, säger Tillman.

Först var det aktuellt att banan skulle vara placerad uppe vid Högbyn. Alltså inte där den är belägen i dag.

– Allra först tyckte kommunen att golf var en snobbsport och att vi kunde betala för oss själva. Men de ställde upp med mark och sådant till slut, och det var ju väldigt bra, säger Lars Tillman och fortsätter:

– Men när vi gick runt bland gärdsgårdarna som fanns på marken där vi planerade att golfbanan skulle ligga var det svårt att föreställa sig att vi skulle få till något. Men det gick.

Varför golfbanan inte ligger vid Högbyn beror på att det hade blivit väldigt stora höjdskillnader runtom hela banan. Därför var den nuvarande placeringen bättre för ändamålet.

I slutet av 60-talet, via medlemmarnas krafter, börjades golfbanan utformas till vad den är i dag.

– I den här golffamiljen finns det snickare, elektriker och målare. Folk ställde upp. Att rusta upp skolan och bygga om alltihopa till ett klubbhus gjordes utav medlemmarna. Det var bara material och sådant som behövde betalas, säger Tillman.

Den 14 juni 1974 skulle de första tre utslagen slås på den då nio hål långa banan. Och de tre golfspelarna som skulle inviga banan var inte vilka som helst. Först och främst den gamle fotbolls- och hockeyprofilen Sven Tumba, som var huvudperson för eventet. Sedan Fagerstasonen Allan Lindberg, som vann EM-guld och slog svenskt rekord i stavhopp år 1946, och till sist Lars Tillman.

– Det var förstås väldigt roligt. Tumba var som han var. Han hade aldrig gått runt och sett banan vilket gjorde att han frågade vart han skulle sikta hela tiden. Men det gick bra för honom i alla fall, säger Tillman.

På grund av det växande intresset för golfen i Fagersta var banan tvungen att förlängas. Och år 1994 stod de 18 hål som finns i dag spelklara.

– Intresset och medlemsantalet kulminerade och då var det dags att få till en fullstor bana, säger en nostalgisk Lars Tillman och tillägger:

– Det var bra för Fagersta att vi fick till banan. Det har skapat färg och liv i kommunen.

Annons