Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstason doldisen bakom Sveriges taktiksuccé

Sverige gjorde i näst intill prickfri insats mot Ryssland i World Cup-premiären.Här är mannen bakom taktiksuccén – Fagerstasonen Johan Andersson, 31.– Rent personligt är det här jättestort att få uppleva, säger han till Sporten.

Annons

Johan Andersson tar handen från videostativet. Han böjer sig ner över laptopen och taggar en händelse i datorn som precis dokumenterats.

Nere på isen har stjärnorna, bröderna Daniel och Henrik Sedin, precis missat ett uppspel.

– Jag filmar hela träningen och levererar sedan alla klipp till coacherna för analyser av träningen. Därefter vidarebefordrar vi klipp och material till spelarna.

Ljudet av skotten som smäller in i sargen i Lakeshore Arena i en av Torontos stadsdelar, 25 minuter från centrum, är snudd på öronbedövande.

Det är förmiddag – men arbetsdagen har långt ifrån börjat.

Det har varit ett hektiskt dygn och redan efter att matchen mot Ryssland avslutades på söndagen började Johan Anderssons jobb på allvar.

– I morse hade vi videogenomgång. En kortare innan träningen utifrån de analyser vi gjorde från matchen i går. Dels har grabbarna fått alla byten på mejlen från

i går, och dels en genomgång i morse där grabbarna fick se klipp på vårt presspel.

Han myser lite när han uttalar orden.

Sverige stängde ner ryssarnas världsstjärnor som Alexander Ovetjkin och Pavel Datsiuk fullständigt under 55 minuter av matchen.

– De kom faktiskt ingen vart. De skickade pucken i rundeln och vi fick tryck på dem. Vi gjorde i stora delar en bra match, säger Andersson.

Hur är stämningen i ledarstaben efter premiärvinsten i World Cup?

– Det är klart det är roligare att vinna. Samtidigt försöker vi hålla oss kalla och analysera alla matcher på samma sätt, som vinnare och förlorare. Bara för att man vinner är inte allt bra. Nu var det mycket som var bra, men man måste ändå hitta sakerna i spelet. Det är ingen skillnad.

Under sju år har han varit en del av Rikard Grönborgs team, och Fagerstapojken var en given del i det team som skickats över till Nordamerika tillsammans med legendarer som Mats Sundin, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson.

Johan Andersson sköter mycket av det egna lagets analyser medan en kollega har hand om motståndarlagens analyser.

Hur mycket är du med och styr sättet ni spelar på?

– Rikard Grönborg har haft lite samma filosofi hela vägen, även i detaljer. Jag har en god inblick i vad vi vill. Sedan är det små skillnader i vårt motstånd spelar. Man kan säga att vi är ett stort team med mycket kunskap som är inblandade i det här. Där är jag en del.

Nästa nöt att försöka knäcka innebar Finland sent på tisdagskvällen (svensk tid).

Det handlade åter om timmar och åter timmar av analyser för att hitta det perfekta spelet.

– Vi har haft grymt flyt och fått spela matcherna 15.00 (lokal tid i Kanada). Det är runt fem till sex timmars efterarbete efter en match och då passar det bra att spela tidigt. Då är jag klar vid midnatt ungefär. Spelar vi kvällsmatch är man klar vid tre till fyra på morgonen. Då får jag sova på eftermiddagen. Men, blir det seger funkar en choklad och en cola bra det också.

Hur ska ni slå motståndarna i World Cup?

– Finland och Ryssland vet vi historiskt hur de brukar spela. Sedan har vi Nordamerika som är ett helt nytt lag. Där har vi åkt runt och sett en hel del träningsmatcher, så vi har en bra bild av dem också. Vi har en bra struktur.

Hur skiljer sig World Cup mot andra turneringar?

– Det här är stort på flera sätt. Vi är ett större team, men också att få vara här med de här spelarna och ledarna. Det är jättehäftigt.

Hur är det för dig?

– Själva arbetet skiljer sig inte alls, men det är klart att det är en extra känsla. Rent personligt är det här jättestort att få uppleva.

Annons