Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FAIK kom tillbaka efter chocköppningen

”Vi krigade ned dom”

Annons
Gabriel Pears har något att säga till Jesper Andersson.

Fagersta AIK var förvarnat. Visste att Ludvika HF:s stjärntrio skulle bli tuff att möta. Och det blev till slut en rättvis seger med 7–4 för FAIK.

Men den första matchen i playoff hann knappt komma i gång, så hade Jens Bergenström, på matchens andra friläge, gett Ludvika ledningen med 1–0 efter bara 34 sekunders spel.

FAIK hade sin taktik klar. Det gällde att ge trion Jens Bergenström, Gabriel Pears och Henrik Bergenström så lite utrymme som möjligt. Det lyckades nästan fullt ut. Men framför allt Leksandsikonen Jens Bergenström visade vad rutin betyder, två mål kom från hans klubba. Plus att han spelade fram Pears till 4–4-kvitteringen i inledningen av sista perioden.

Även om nu Ludvika öppnade bäst så höll FAIK jämna steg med gästerna. Inte minst tack vare lånet Emil Broed från Hudiksvall. Broed gjorde FAIK:s tre första mål, och hyllades av publiken som på NHL-manér kastade in kepsar på isen.

– Det är man inte van vid. Men jag måste tacka för de fina passningarna jag fick, säger Emil Broed.

Det var lite av Emil-effekt över matchen. För kedjan med Broed tillsammans med FAIK-fostrade Oliver Nordmark och Emil Johansson var riktigt vass..

– Vi känner varandra väldigt bra, vi har spelat ihop i både A- och juniorlag i Hudik, säger Emil Johansson.

Läs mer om Emil Johansson

Ludvika var först i målprotokollet fram till det att Samuel Blücher, för dagen omskolad till forward, på sitt typiska vis tryckte in 4–3 och 5–4 från en position tätt framför Ludvikakeepern.

– Inte så vackra mål kanske. Men dom räknas också, säger Samuel Blücher och skrattar.

– Sedan tycker jag att vi krigade ned Ludvika.

Fagersta hade verkligen det mesta av spelet. Skotten 56–18 säger mycket om i vilken zon spelet var förlagt.

– Ludvika blev nog trötta av alla utvisningar, säger Emil Johansson.

Framför allt i mittperioden var Ludvika flitiga gäster på botbänken. Broeds 3–3 kom i spel fem mot tre sedan först Gabriel Pears fått två minuter för en armbågstackling och Emil Strömberg fått fem plus match för en knätackling på Victor Danielsson som fick bryta matchen.

Pears kvitterade i upptakten av sista perioden. Blücher forcerade in 5–4 assisterad av Emil och Emil innan det var dags för Jesper Andersson att stänga matchen.

Andersson gjorde två identiska mål inom loppet av fyra minuter. Inbrytningen från högerkanten, och så en lång dragning förbi målvakten och pucken i öppen bur.

– Jag gillar det där läget. Att få bryta in från kanten. Jag hade något tidigare i matchen också, men då kom jag för nära målvakten, säger Jesper Andersson.

Första matchen vunnen. Och det inför storpublik, 514 åskådare. Nu kan FAIK avgöra playoffserien i ABB-hallen på fredag. Annars väntar tredje och avgörande match på Fagerliden på söndag.

–Vi vet att det här inte är klart. Och på fredag har vi inte samma stöd från läktaren. Plus att Ludvika kommer att var mer desperat. Men vi ska sätta press på dem, säger Emil Johansson.

Läs mer: Så spelas playoff

Läs mer: Matchfakta.

Tvåmålsskytten Jens Bergenström.
En glad Emil Broed.
Assisterande domaren plockar upp kepsar.
Ett typiskt Samuel Blücher-mål.
Emil Johansson och Samuel Blücher.
Emil Johansson mot Jens Bergenström.
Samuel Blücher, till vänster, trycker in pucken.
Samuel Blücher och Oliver Nordmark jublar.
Fredrik Johansson var lugn i båset.
Jesper Andersson, glad målskytt.
Jesper Andersson gratuleras av Casper Sandström efter ett av sina två mål.
Oliver Nordmark, Emil Johansson och Emil Broed jublar.
Annons