Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FAIK tvingas lägga ned laget

Konsekvenserna av att acceptera spel i Värmlandsserien sätter djupa spår i FAIK och tvingar klubben till en drastisk åtgärd: Division 3-laget läggs ned. Och många spelare har nu ingenstans att spela i höst.

Till slut fanns det inget mer att göra för Fagersta AIK:s ordförande Håkan Westborg. Hans kamp för att laget skulle få spela kvar i Dalaserien slutade med att han fick ge sig. Alla instanser han har vänt sig till har sagt nej.

Westborg såg tidigare framför sig hur FAIK var tvunget att tacka nej till spel i division 2.

Men så blir det inte. I stället är det division 3-laget som nu läggs ned.

– Division 3-laget försvinner, det blir konsekvensen. Vi kommer att försöka lyfta upp de spelare från division 3 som är sugna på att satsa vidare och utvecklas. Någonstans måste vi spara pengar. Och det är ju ett a-lag som även genererar pengar, säger Håkan Westborg.

Hur mycket sparar ni på att lägga ned laget? Det rör sig om 75-100 000 kronor. Det är mycket pengar. Lägg de pengarna på bussresor i stället, en kostnad som ju har ökat sedan det bestämdes att vi ska spela i Värmlandsserien.

FAIK:s division 2-lag har i dagsläget 19 utespelare och 2 målvakter. Det betyder att en handfull spelare från division 3-laget kommer att få en plats i a-laget. Totalt ska truppen innehålla 25 utespelare och 2 målvakter. Men samtidigt kommer det även att finnas flera spelare som i höst står utan ett lag att spela i.

– Ja, det blir ju ett gäng som inte kommer ha någonstans att spela, säger sportchefen Lars-Åke Forsell.

Hur känns det för er del?– Det skulle kännas värre att lägga ned ett juniorlag, måste jag säga.

Under torsdagseftermiddagen hade ledningen en diskussion med division 3-tränarna om vad som nu kommer att hända med alla spelare. Svaret blev följande:

– Vi kan inte fylla två seniorlag, så enkelt är det. Men så är det också några äldre spelare i division 3-laget, så det blir ganska naturligt för dem att sluta, säger Lars-Åke Forsell.

En till risk för hela föreningen är att glappet mellan att gå från pojklagsspel upp till seniorspel blir större. Division 3-laget har tidigare fungerat som en inkörsport till a-laget om man har varit villig att satsa. Men nu uteblir alltså den möjligheten.

– Så länge vi inte har ett division 3-lag blir glappet för stort. Men egentligen är det ett för stort glapp till division 3 ändå. Det viktigaste för oss är att i framtiden ha ett juniorlag, säger Forsell och får medhåll av Westborg:

– Ja, det viktigaste för oss är att behålla ungdomarna inom klubben, men visst blir det svårare för juniorerna att ta en plats i division 2. Det här händer överallt i Sverige. Spelare slutar på grund av massa kostnader som uppstår.

Mer: Läs i fredagens tidning om FAIK:s två nyförvärv. Kan de lyfta laget till toppen i höst?