Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FAIK vidare till playoff 2

Fagersta AIK var riktigt illa ute i den andra play off-matchen mot Smedjebacken på lördagseftermiddagen. Till slut vände man dock underläge 0-3 till seger 5-3 (0-2, 2-1, 3-0). Det innebar då en direkt avgörande match på söndagen. Där krossade FAIK gästerna och avslutade deras säsong efter en 11-2 (5-1, 1-0, 5-1)-seger.

För att vara snälla mot FAIK kan man kalla första halvan av lördagsmatchen mindre bra.

– Det var nog stundens allvar. Vi var inte på tårna, säger FAIK-tränaren Alf Spolander.

Man var på väg att avsluta säsongen då gästande Smedjebacken hängde in 0-3 i powerplay i början av den andra perioden. Fram tills dess så hade inte hemmalaget kommit upp i normal standard.

Sedan blev det andra takter. FAIK hade då också marginalerna på sin sida. Stefan Carlbergs 1-3-reducering kom sekunder efter att Smedjebacken haft en puck i ribban.

2-3-målet kom strax efter att Tobias Bergström parerat ett Smedjebackenfriläge. Målen gav hemmagrabbarna råg i ryggen och andra halvan av matchen var riktigt, riktigt bra. Man trummade på framåt och det var stora stunder spel mot ett mål.

Till slut kom också den rättvisa vändningen. 3-3-målet var en riktig rökare av Mathias Jukkola från blålinjen. Upprört i bortalägret efter kvitteringen, då en av deras spelare låg skadad bakom den egna målburen och laget ville då få spelet avblåst.

Domaren ville dock annat och signalerade för mål när Jukkola dragit på slagskottet. Sedan fortsatte FAIK trycka på och med fyra minuter kvar av sista perioden petade Sebastian Varjomaa in en retur till 4-3.

Tobias Eriksson fastställde sedan 5-3 i slutsekunderna, då Smedjebacksmålvakten lagt pucken rakt på Pontus Ekegren, som serverade Eriksson fritt läge.

– Det kändes som om det var vår match, summerar Spolander de två sista perioderna.

FAIK-segern innebar då att det även blev en match på söndagen. En direkt avgörande sådan. Där var det inget snack om saken. Smedjebacken fick vara med och leka i fem minuter, sedan handlade det om FAIK, enbart om FAIK.

Strax efter kvitteringen skickade Casper Sandström in 2-1 till hemmalaget. Stefan Carlberg petade in en retur till 3-1. Samuel Blücher ökade på innan Erik Fredriksson satte femman, efter matchens finaste passning av Martin Forss. Då var gästerna ett slaget lag.

FAIK fortsatte i samma stil och körde fullkomligt över bortalaget resterande del av matchen. Slutsiffrorna blev 11-2 och visar klart och tydligt hur överlägset FAIK var

– Totalslakt. Det var en riktig överkörning, menar tränare Spolander och fortsätter:

– Vi ska inte åka ur mot ett lag som Smedjebacken. Vi är ett bättre lag än dem och det visade vi idag.