Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familj fejkade sonens handikapp – döms för miljonbedrägeri i Malmö

Familjen lurade till sig nära nio miljoner genom att fejka deras 32-årige sons funktionsnedsättning.
Nu döms flera familjemedlemmar till fängelse och de tvingas betala skadestånd i mångmiljonklassen.

Annons

Den 32-åriga mannen bluffade om sin utvecklingsstörning. Nu döms han och två andra familjemedlemmar till fängelse.

Polisen spanade under en längre tid på familjen. De filmade och fotograferade mannen som påstods ha en allvarlig funktionsnedsättning.

Mannen fick assistansersättning från Försäkringskassan eftersom han påstods varken kunna äta, borsta tänderna eller sköta sin hygien ordentligt. Anhöriga påstod att mannen inte kunde kommunicera och att han saknade förmåga att ta hand om sig själv.

Under flera år bodde familjen utomlands. Här är en bild på mammans hus.

Shoppade med mamma

Men på polisens spaningsmaterial, som var ett tungt bevis under rättegången, syns mannen gå runt på en shoppingrunda med sin mamma. Mannen promenerade till synes helt obekymrat och rörlig runt i affärerna.

Ända sedan 2001 har försäkringskassan fått anonyma tips om att familjen fejkade sonens funktionsnedsättning. Det skulle dock dröja fram till 2010 innan de inledde en utredning. Två år senare anmäldes bedrägeriet till polisen.

Får fängelse

Under onsdagen har tingsrätten i Malmö dömt tre av familjemedlemmarna till fängelse. Den 32-åriga mannen som varit med och bluffat att han haft en utvecklingsstörning döms till två års fängelse för bidragsbrott och grovt bidragsbrott. Den 32-åriga mannens bror och hans mamma döms till tre års fängelse efter miljonbluffen.

Familjemedlemmarna har under rättegången nekat till att ha begått något brott.

Annons