Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjehem kan rädda uppväxten

Alla barn har rätt till en trygg uppväxt, men verkligheten ser inte alltid ut som sådan. Ibland måste barn och unga flytta till ett nytt hem, i vissa fall för en tid och andra gånger för gott.

Norra länet. Päivi och Björn Carlsson i Smedjebacken har lång erfarenhet av att hjälpa barn, ungdomar och familjer som behöver trygghet och stöd. Redan år 1998 tog paret emot sina första familjehemsbarn.

– Jag jobbade som socialsekreterare på Huddinge kommun och vi behövde en ny placering till två ensamma pojkar. Lösningen blev att vi tog emot dem, och det gick bra, sedan dess har vi fortsatt, berättar Päivi.

Sedan 1998 har paret bott några år i Fagersta för att senare, år 2003, flytta till Smedjebacken. Mellan 2003 och 2006 drev de ett HVB, Hem vård och boende, i huset i Smedjebacken och inriktade sig på motorintresserade pojkar i åldrarna 12 till 18 år.

I dag bedriver de familje- och jourhemsverksamhet men tar även emot hela familjer med skyddad identitet eller för observationer.

– Vi har haft över 50 placerade hos oss under årens lopp och de har stannat i allt från några dagar till sex år, berättar Björn. Han har ett förflutet som lastbilschaufför och ser till att de motorintresserade ungdomar som placeras hos dem får chansen att köra motocross och övningsköra när åldern är inne.

Både Päivi och Björn arbetar heltid med verksamheten och intresset för att placera barn hos dem är stort bland kommuner i hela landet, däribland norra länsdelens tre kommuner. Även privata vårdföretag har visat sitt intresse under den senaste tiden.

– Under november och december har vi fått närmare 20 förfrågningar. Vi ser alltid till att det är en matchande grupp som bor här och tar emot runt tre till fyra stycken samtidigt, säger Päivi.

– Det är viktigt att ställa upp, fler familjehem behövs.

Att vara familjehem har blivit en livsstil för Päivi och Björn som har ambitioner att fortsätta under flera år framöver.

– Det som får en att fortsätta är att jag tror vi har något att ge de här barnen. Känslan att få det att fungera är otrolig, även om vi ska vara glada om vi lyckas med 20 procent, säger Päivi.

Många av de barn och ungdomar som bott en längre tid i familjehemmet fortsätter att höra av sig och hälsa på efter att de flyttat ut.

– För en del av barnen blir vi det närmaste föräldrar de har och det är kul när de vill hålla kontakten, säger Päivi.

Även om barnen placerats i familjehem betyder inte det att kontakten med den biologiska familjen ska brytas.

– Det är viktigt att behålla mamma och pappa. Vi försöker inte bli nya föräldrar utan att vara trygga vuxna.

I Fagersta kommun är 34 barn och ungdomar placerade i olika familjehem, och 18 träffar en kontaktperson eller kontaktfamilj som stöd.

– Många av de vi placerar är yngre, i förskole- till mellanstadieålder, men det varierar. Då är det ofta brister i omsorgen, berättar Sari Korpelin, avdelningschef på socialförvaltningen.

Hon förklarar att kommunen försöker jobba med familjen och att flytta barn är den sista utvägen. Om en utredning sedan visar att barnen måste flytta så är alltid en återförening med de biologiska föräldrarna i åtanke.

– Det är målet och därför försöker vi alltid att jobba med föräldrarna hemma.

När det handlar om ungdomar som får flytta till familjehem eller träffa en stödfamilj är orsaken oftast ett beteende som föräldrarna inte klarar av att hantera.

– Ibland handlar det om avlastning för föräldrarna någon gång i månaden, berättar Viktoria Brossman, familjehemskonsulent i Fagersta kommun.

[email protected]

0223-466 08

Elin Hofferek