Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för inbrottstjuvar

Den 25-årige man som greps och häktades i samband med inbrott på Brukshotellet under påsken har dömts till 16 månaders fängelse. Hans kumpan, en man i 30-årsåldern, döms till fyra månaders fängelse för stöld.

Annons
En bild ur förundersökningen visar 25-åringen inne på Brukshotellet.

Brotten som 25-åringen misstänktes för i denna rättegång började förra våren och tog slut i och med ett gripande vid Bruks då han hotade polis med kniv i vardera hand.

Kumpanerna bar ut 17 tv-apparater, en projektor samt flera säkerhetsboxar från hotellrum.

25-åringen tog även en resväska och en rakapparat från en hotellgäst samt körkort och bilnycklar från en anställd. När han försökte starta bilen blev han avbruten av ett vittne och sprang från platsen.

Han blev upphunnen av polis en kort bit bort från Bruks. Vid gripandet knivhotade han polismännen som kom mot honom. Han menade att han tänkte släppa knivarna men tingsrätten tyckte att det kunde han ha gjort tidigare.

På grund av att han var drogpåverkad beslutade polisen att ta honom till sjukhus. I polisbussen och väl framme på sjukhuset döms han för att under kvällen ha hotat tre polismän. Ett fjärde åtal om hot mot tjänsteman ogillades.

Tidigare samma dag som inbrottet på Bruks tog han två stekpannor från Coop till ett värde av 1 198 kronor. Ett par timmar senare tog han även en dammsugare värd 1 295 kronor på Coop. Han erkände båda brotten.

Mannen döms även för grov kvinnofridskränkning mot sin dåvarande flickvän. Han uppges vid flera tillfällen ha tagit grepp om hennes hals samt på olika sätt hotat att ta livet av henne.

Anmälan skedde en tid efter brotten så därför saknades teknisk bevisningen. Tingsrätten anser att kvinnans berättelse har ett högt bevisvärde. Vid ett par tillfällen där hon kränktes av mannen fanns även vittnen som gav starkt stöd till hennes berättelse.

Mannen nekade till flera av händelserna. Han vidgick kvinnans uppgifter vid några händelseförlopp men menade att hon missuppfattat honom.

Tingsrätten tycker att 25-åringen inte är lika trovärdig då han ägnade förhöret i tingsrätten åt att smutskasta personer i kvinnans närhet i stället för att svara på frågor om åtalet.

Han döms för ett inbrott på Fagerstahallen mars 2015 och en laptopstöld. Samma natt skedde ett inbrott på Intersport i Fagersta där en väska och en tröja stals.

Polisen anlände till Fagerstahallen. En polishund nosade fram ett spår som gick till ett hus inte långt därifrån. Vid en altan hittade de en väska med en tröja och Fagerstahallens laptop i.

Mannen var misstänkt för inbrottet på Intersport men frikänns från det då tingsrätten anser att den tekniska bevisningen är för svag. Dessutom fanns ingen bevisning som styrkte att tröjan och väskan som hittades kom från Intersport.

16 månaders fängelse

25-åringen döms för grov kvinnofridskränkning, stöld vid fyra tillfällen, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, hot mot tjänsteman av normalgraden och två fall av ringa hot mot tjänsteman.

Han frikänns från misstanke om olaga hot, stöld vid ett tillfälle och hot mot tjänsteman.

Annons