Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farlig påsk för husdjur

Till påsk känns det trevligt att duka upp med godsaker för stora och små. Bra att tänka på då är att hålla sitt husdjur under uppsikt så att det inte lockas att provsmaka.

Visst kan det vara frestande att ge sin hund eller katt ett smakprov på skinkan eller köttbullarna från påskbordet. Det smakar ju så gott. Men det vi mår bra av att äta kan vara rent livsfarligt för djuret.

Vår mat innehåller ofta väldigt höga salt- och fetthalter. Dessutom finns ofta lök som inte är bra för en hund att få i sig.

- Man får tänka på att ger man en hund på 20 kilo en skinkskiva är det samma sak som om du själv ätit tre skivor ifall du väger 60 kilo. Mängden salt hunden får i sig blir tre gånger så stor, säger Wiwian Stern Bertholtz, veterinär vid Aros veterinärcentrum.

Lökar i alla former kan det vara idé att ställa högt då även blommor från lökar kan locka, exempelvis påskliljor som katter gärna biter i. Vill katten leka med fjädrarna i påskriset bör man se upp så inte den lilla metallsträngen fastnar i halsen.

Nu när solen skiner och fler kanske vill spendera tid ute i naturen med sitt djur vill Wiwian Stern Bertholtz även passa på att påminna om att hålla djuren under uppsikt så de inte råkar ut för ormbett.

- Ring alltid till en jourveterinär om du misstänker att din hund blivit ormbiten eller om den fått i sig för mycket av något den inte borde äta, råder hon.

Jessica Furu som är på promenad i vårsolen med sin hund Nelson tror att många kanske lockas att ge matrester från påskbordet till husdjuret. Själv ger hon aldrig hunden av den mat hon själv äter på grund av saltet.

- Och så kan jag ju ge som tips att inte lägga saker för nära bordskanten. Särskilt inte om man har en lite större hund som jag har, säger hon och berättar att hon en gång lagt ett påskägg för nära kanten och att hennes hund sedan fått tag i det.