Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre länsbor ägnar sig åt att satsa på pengaspel

Västmanlänningarna som ägnar sig åt spel och dobbel blir allt färre. Men de som fortfarande satsar lägger mer pengar än tidigare.

Annons

Svenskarnas spelvanor minskar i hela landet och de senaste tio åren har spelandet minskat allra mest i Gotlands och Västernorrlands län, med 15 respektive 12 procent. I Västmanland har antalet spelare minskat med 7 procent sedan 2007. Detta visar färsk statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

Vid årsskiftet trädde en ny lotterilag i kraft.

– Andelen personer som spelar har minskat rejält sedan slutet av 90-talet, men andelen som har negativa konsekvenser av sitt spelande ligger relativt stabilt, säger Marie Risbeck, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Marie Risbeck är chef för enheten för spelprevention och ANDT-uppföljning på Folkhälsomyndigheten som bland annat arbetar för att motverka spel-, alkohol- och drogmissbruk. Hon menar att det, trots den tydliga minskningen av spelandet, handlar om samma summor pengar som tidigare.

– Omsättningen för spel är fortfarande lika stor så var och en som spelar lägger alltså mer pengar på sitt spelande, säger Marie Risbeck.

Vid årsskiftet trädde en ny lotterilag i kraft. Där tydliggörs att det endast är spelbolag som ägs av staten eller spelbolag där staten har det rättsligt bestämmande inflytandet som kan beviljas tillstånd. Den innebär också hårdare krav för marknadsföring av spel och lotterier.

Färre spelar men de som fortfarande spelar lägger mer pengar än tidigare per år.

– Folkhälsomyndigheten är väldigt positiva till att den nya lagen genomförs. Men vi väntar också på att den nya spellicensutredningen ska komma med ett nytt lagförslag som kan leda till ytterligare förändringar, säger Marie Risbeck.

Hon anser också att de tidigare åtstramningarna av regler kring till exempel 18-årsgräns på spel har visat bra resultat.

– Vi ser att spelandet bland 16- och 17-åringar har minskat vilket tyder på att spelbolagens och lagstiftarens ambitioner med åldersgränser har haft en positiv effekt.

Statistiken om spelvanorna bygger på svar från Folkhälsomyndighetens tio senaste nationella folkhälsoenkäter som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år. Siffrorna gäller andelen personer som köpt en lott eller satsat pengar på spel någon gång det senaste året.

Hoppet om en storvinst gör att många spelar varje vecka.

Norrbottens och Dalarnas län har den största andelen personer som spelar, enligt den senaste enkäten. Där har 69 procent uppgett att de spelat det senaste året.

Därefter kommer Kalmar och Värmlands län på 68 procent. I Västmanland uppger 64 procent att de spelat det senaste året.

I Stockholm är andelen spelande personer allra lägst. Där har 51 procent uppgett att de spelat någon gång det senaste året.

Så mycket har spelandet minskat

Förändring i procentenheter under åren 2007–2016

Hallands län -5 %

Värmlands län - 5%

Dalarnas län -5%

Kronobergs län -6%

Kalmar län -6%

Jämtlands län -6%

Östergötlands län -7%

Västra Götalands län -7%

Västmanlands län -7%

Norrbottens län -8%

Jönköpings län -9%

Skåne län -9%

Södermanlands län -10%

Uppsala län -10%

Blekinge län -10%

Gävleborgs län -10%

Västerbottens län -10%

Stockholms län -11%

Örebro län -11%

Västernorrlands län -12%

Gotlands län -15%

Siffrorna är hämtade från nationella folkhälsoenkäten 2007–2016, som publiceras av Folkhälsomyndigheten. Varje år består det nationella urvalet av 20 000 personer i åldrarna 16–84 år. Kommuner, landsting och regioner erbjuds att delta med ytterligare urval. Totalt skickades enkäten 2016 till 33 000 personer. Svarsfrekvensen var 47 procent av de tillfrågade.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons