Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartyg kan förbjudas i Venedig

Lokalbefolkningen har länge velat förbjuda kryssningsfartyg vid
Venedig. En dödsolycka gör att man nu väntas skärpa reglerna för de
gigantiska båtarna.

Trafiken på Venedigs kanaler är ofta hektisk. Det blev tydligt när en 50-årig tysk man som åkte gondol nyligen klämdes mot kajen av en vändande stadsfärja. Mannen avled. Tragedin gör att stadens båttrafik nu ses över. Bland annat ska man begränsa när båtar kan frakta varor, ta bort hamnar som inte auktoriserats och låta gondoljärer genomföra alkoholtester. Men man siktar också in sig på de gigantiska kryssningsfartyg, ofta tio våningar höga, som rör sig i vattnet vid Venedig. Så sent som i juni protesterade en grupp invånare från sina båtar mot att fartygen får åka genom lagunen. Enligt kritikerna eroderar de kanalerna, förstör Venedigs ömtåliga grund och påverkar ekosystemet. Italiens miljöminister Andrea Orlando vill agera snart, eftersom han menar att problemet växer:

-Antalet kryssningsfartyg som passerar Markuskyrkan har ökat med sju procent bara i år, sade han till Il Gazettino.  

Nödlag

För några dagar sedan fotograferades dessutom ett kryssningsfartyg som passerade endast ett par meter från Venedigs kaj. I den trånga passagen mellan båten och kajen befann sig en stadsfärja inklämd. Nu har man lagt fram ett förslag om att aktualisera en nödlag som skapades efter tragedin med Concordia, fartyget som förliste vid ön Giglio. Lagen skulle förbjuda skepp som väger mer än 500 ton att komma närmare än två nautiska mil från Venedigs lagun.