Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fegt att kritisera Reinfeldt först nu

Varför hördes inte fler moderata kritiker när Reinfeldt var statsminister?

Fredrik Reinfeldt - från hyllad moderatledare som fick en borgerlig regering återvald, till slagpåse i migrationsdebatten?

I helgen gick den förre partisekreteraren Kent Persson ut och gjorde något så ovanligt som att försvara den tidigare partiledaren. Annars brukar det låta ungefär så här bland ledande moderater: Vi behöver anpassa oss till vår omvärld, den tidigare migrationspolitiken var naiv och ohållbar.

Partiledare Anna Kinberg Batra skrev nyligen om att hon gått från att förespråka fri invandring till att nu vilja ha "skärpt kontroll över Sveriges gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och tydligare krav på egen försörjning" (Aftonbladet, 22/11). I SVT:s "Min sanning" sa tidigare finansminister Anders Borg, apropå Moderaternas tidigare överenskommelse med Miljöpartiet, att Miljöpartiet har en "extrem" flyktingpolitik.

Reinfeldts tal om att öppna våra hjärtan, och hans engagemang mot Sverigedemokraterna, gick få förbi. Efter det förra riksdagsvalet sa han i en intervju i danska "Politiken" följande: Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt."

Det märkliga är inte att Reinfeldt står för sina åsikter, utan att så många ledande moderater väntade med att kritisera den tidigare partiledaren.

Man får ge Reinfeldt att han håller fast vid sina principer oavsett vart den politiska vinden blåser. Samtidigt är det lätt att förstå dem som reagerat mot hans uttalanden: Visst är Sverige ett stort land, men hur lyckas vi få fram bostäder till alla, hur behöver vi ändra arbetsmarknaden som invandringsland, vad drar vi för lärdomar av att kommuner – likt Norberg – fick svårt att hantera flyktingkrisen?

I söndagens SVT Agenda sa Peter Eriksson, bostadsminister och tidigare miljöpartistiskt språkrör, att Moderaterna "håller på att bli värre än Sverigedemokraterna". Det är som tur är inte sant. Krav på egenförsörjning eller tillfälliga uppehållstillstånd är inte samma sak som att misstänkliggöra minoritetsgrupper. Om Eriksson oroar sig för restriktiv migrationspolitik kan han med fördel städa framför egen dörr i regeringen.

Däremot är det sant att Reinfeldt får oförtjänt mycket skäll. Det märkliga är inte att Reinfeldt står för sina åsikter, utan att så många ledande moderater väntade med att kritisera den tidigare partiledaren. Varför hördes inte fler av dem för några år sedan när Reinfeldt var statsminister? Var takhöjden så låg i partiet eller har samtliga ändrat åsikt?

Nu riskerar partiets spårbyte att ses som rent taktiserande.