Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel luftflaskor var fara för patienter

Tre gånger om fick sjukhuset fel sorts luftflaskor för patienter med andningssvårigheter. Vården av sjuka hade kunnat bli kraftigt försenad anser landstinget som anmält det inträffade till Läkemedelsverket.

Luftflaskorna som klassas som medicin levereras av ett norskt företag och används bland annat när någon patient får syrebrist.

I juni förra året fick Landstinget Västmanland en luftflaska med en skyddsmutter som hade annan fattning än normalt. Landstinget var inte informerat om att den nya sorten skulle börja användas och hade därför inte rätt verktyg för att kunna ta bort plomberingen.

”Detta kan kraftigt försena behandlingen av en sjuk patient” skriver landstinget i den anmälan som lämnats in till Läkemedelsverket om allvarliga brister i läkemedelsförsörjningen.

Företaget levererade nya flaskor med rätt sorts skyddsmutter men i november var det dags igen. Då kom fem luftflaskor av fel sort till landstingets gasförråd. En vecka därpå kom ännu en felleverans.

– Vi hann upptäcka det innan flaskorna nådde ut på avdelningarna. Hade de gått ut så skulle vi ha stött på problem, säger Karl-Johan Lindner, chef för landstingets läkemedelsenhet.

Det norska företaget har bett om ursäkt och lovat att sluta producera medicinsk luft i flaskor med felaktig plombering.